Предричат край на псевдорециклирането на боклука

Нели Чолашка 13 декември 2012 в 13:52 2422 1

Разделно събиране на боклука. Снимка: БГНЕС
Разделно събиране на боклука. Снимка: БГНЕС

С новия Закон за управление на отпадъците, който влиза в сила от 1 януари 2013 г., ще престанат да съществуват фирмите за разделно събиране на боклука, които имитират дейност.

Това обяви изпълнителният директор на "Екобулпак" Видьо Видев. Фирмата е получила лиценз от екоминистерството по новия закон. До 30 декември всички- компании, които събират боклук разделно трябва да се прелицензират, ако искат да работят от 1 януари.

По думите на Видев доста от 8-те организации, които имаха досега лиценз, са събирали накуп разделения боклук и после не са го сепарирали, а са го изхвърляли в сметищата на градовете.

Според него последващото разделяне на боклука води до по-некачествен материал и въобще не се е правело от "бутиковите" екоорганизации. Организациите, които са имитирали дейност, са създавали проблем и чрез дъмпингови цени.

Новите изисквания към тези фирми са да внесат банкова гаранция от 1 млн. лв., да могат да обслужват минимум 500 хил. души и да имат собствена сепарираща инсталация.

"Екобулпак" има собствена сепарираща инсталация в София в кварталите Филиповци и Требич и обслужва 10 района в София (в страната имат още 4 инсталации). Поискали са от Столичната община да поемат и други райони. Общината не им плаща, напомниха от екоорганизацията.

Приходите им са от фирмите, с които имат договори. Организацията предлага в контейнерите за пластмасови опаковки да събират не само опаковки, а и други пластмасови отпадъци. 

Голям проблем за разделното събиране са клошарите и ромите, които смесват боклука и разбиват контейнерите, каза още Видев. Всяка година фирмата подменяла 5% от контейнерите си, като всеки от тях струва 500 лв. 

Според Видев преди години хората са събирали съвестно боклука си разделно, но после се демотивирали, когато виждали, че боклукът се събира на едно място и се изхвърля в депата, а не се преработва.

По думите му в България има достатъчно на брой рециклиращи предприятия, но те не получават достатъчно разделно събрани отпадъци и затова внасят от съседни държави боклук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!