Плевнелиев: Няма да правя партия

27 юни 2013 в 20:43 3879 18

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Очевидно преходът в България не е приключил. Протестите показват, че сме го докарали до фасадна демокрация със силно задкулисие, заяви президентът Росен Плевнлиев пред НТВ.

Държавният глава подчерта, че чрез масовите демонстрации, които продължават вече две седмици, „гражданите завземат държавата си обратно и създават нови правила на играта“.

Оттук нататък всеки, подценил новата ситуация, в която се намираме, ще плати много висока политическа цена, каза още Плевнелиев.

След няколко дни ще изляза с обръщение към нацията какво би могло да бъде решението на настоящата криза, обеща президентът.

Няма да правя партия

Плевнелиев е категоричен, че няма да създава партия нито сега, нито след края на мандата си.

Държавният глава обяви, че след като приключи с работата си като президент няма да се върне в изпълнителната власт или в парламента: “Няма да участвам в какъвто и да било сценарий в изпълнителна власт като министър, премиер или председател на партия".

За обективната журналистика

Не би било добре да се размахва пръст и към едни журналисти, които обективно и в интерес на нацията показват събитията в държавата - дотолкова доколкото те спазват моралния етичен кодекс на българската журналистика и европейските правила за обективна журналистика, каза Плевнелиев по повод обръщението на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което препоръча на медиите да отразяват “обективно” и “спокойно” ситуацията.

Лично аз не си позволявам да соча с пръст дори и към една медийна империя, която в последните няколко месеца прави всичко друго, но не и обективна журналистика и то директно и спрямо държавния глава, заяви Плевнелиев.

Не очаквам към мен да се размахва пръст

Ще продължа да търся диалог с политическите сили и с представителите на гражданското общество за намирането на изход от настоящата криза, заяви президента. Той е  категоричен, че институциите трябва да покажат с поведението си, че са чули гласа на протестиращите граждани.

Готов съм да подкрепя всяка смислена инициатива, която ще помогне на нацията ни да се движи напред, подчерта президентът и добави, че направеният избор за председател на ДАНС, който „взриви“ общественото недоволство и предизвика силна реакция от страна на международните ни партньори, определено „ни връща много назад“.

Държавният глава обясни, че не е наложил вето върху предложените поправки в Закона за ДАНС, въпреки резервите си към него, именно поради дадените обещания от страна на вносителите на закона за прозрачност и публичен дебат при представянето на кандидатурите за този пост.

Не преча и не водя война, а когато налагам вето и сега, и в бъдеще, то винаги ще бъде мотивирано и с аргументи, каза още Росен Плевнелиев.

Днес хората имат своите справедливи искания към правителството и Народното събрание и затова очаквам всяка от институциите да бъде на висотата на своето положение и да търси решения на поставените проблеми, коментира президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че познава своите правомощия като държавен глава и няма нужда те да му бъдат напомняни. „Спазвам ги и не очаквам към мен да се размахва пръст, така както и аз не го правя към когото и да било“, отбеляза президентът.

Плевнелиев твърди, че от момента на влизането си в политиката неговото състояние и доходи са оповестени публично.

Вече обявих официално, че не разполагам с такива сметки, данъчната ми декларация е публична. Но очаквам да има още такива нападки към мен. Като че ли историята се връща - това, което се случи на президента Георги Първанов с главен герой Яне Янев очевидно ще се случи и на мен с главен герой Волен Сидеров, коментира президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews