Пациентски организации се обявиха против дарението на лекарство за онкоболни

Вероника Шербанова 02 октомври 2013 в 15:15 1600 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Пациентски организации се обявиха против дарението на лекарството „Афинитор“ за два месеца за пациенти с рак на гърдата.

Дарението на медикамента от страна на фирмата производител само показва невъзможността на Здравната каса да се справи със ситуацията, заяви пред Дарик Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“.

По думите на Георгиева е по-добре НЗОК да успее да освободи 108-те милиона лева, които има по банкова сметка, за да извърши плащанията за лекарството.

Пациентските организации са и против това да се противопоставя лечението на онкоболните със заплащането на лечебните заведения, посочи Георгиева.

Според нас е недалновидно Касата да приема дарението от фармацевтична компания. Задължение на държавата е да осигури лечение на онкоболните пациенти, категорична е Пенка Георгиева.

Вземането на дарения решава половинчато нещата за два месеца. Какво ще се случи през декември – тогава НЗОК отново няма да може да плаща и лекарства пак няма да има. Къде остава спокойствието на тези пациенти, допълни Георгиева.

Управителят на Касата Румяна Тодорова трябва да освободи тези 108 млн. лева, които са извън бюджета за 2013 г. Това може да стане за две седмици и трябваше отдавна да е направено, за да се избегне напрежението от последния месец, обясни Георгиева.

В началото на седмицата стана ясно, че производителят на „Афинитор“ е решил да дари медикамента за лечението на болните от рак на гърдата за два месеца. До това решение се стигна след отказа на НЗОК да допълни рака на гърдата към диагнозите, за които лекарството се отпуска безплатно.

От Касата посочиха като причина липсата на средства.

На извънредно заседание тази сутрин Надзорният съвет на НЗОК взе решение да приеме дарението на фирмата производител, а диагнозата да бъде включена в Националния рамков договор за 2014 г., за да може да се отпуска безплатно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови