Новите депутати с 200 лева по-високи заплати

11 май 2013 в 10:36 4160 5

Народно събрание
Народно събрание

Новите депутати ще започнат работа с повече от 200 лева по-висока заплата от предшествениците си, съобщи „24 часа“.

Основната заплата на депутатите ще бъде 2415 лева, като върху тях ще се начисляват добавки за трудов стаж, участие в парламентарни комисии и др. Това стана ясно от обявените от Националния статистически институт данни за средните трудови възнаграждения през първите три месеца на годината.

Базовият доход на депутатите трябва да е равен на три заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието, е записано в правилника на парламента.

През март държавните служители са получавали средно по 805 лева. Така заплатата на новите депутати ще бъде с над 200 лева повече в сравнение с тази на предишните, които получаваха по 2196 лева, замразени на нивото си от декември 2010 г.

По-висока заплата ще получава също така президентът Росен Плевнелиев, чиято заплата е равна на две депутатски, и председателят на Народното събрание, който получава депутатска заплата с добавка от 55%.

Промяна на заплатата няма да има, само ако новият парламент гласува изрично базовото възнаграждение остане на сегашното си ниво.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки