Новите депутати положиха клетва

OFFNews 21 май 2013 в 10:12 1807 0

Стефан Данаилов откри Тържественото заседание на 42 Народно събрание.
Стефан Данаилов откри Тържественото заседание на 42 Народно събрание.

Депутатите от състава на новото 42 Народно събрание положиха клетва. 

На първото заседание на парламента присъстват президентът Росен Плевнелиев, всички министри от служебния кабинет заедно с министър-председателя Марин Райков, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ЦИК Красимира Медарова, посланици.

След изборите на 12 май новият състав на Народното събрание включва 240 народни представители от четири политически сили – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и „Атака”. ГЕРБ ще има 97 депутати, Коалиция за България – 84, ДПС – 36, а „Атака” – 23.

Тържественото заседание на парламента беше открито от най-възрастния депутат - 71-годишният актьор Стефан Данаилов от Коалиция за България. Ламбо заяви, че в навечерието на големия български празник - 24 май, се надява да бъде добър орисник на 42-рото Народно събрание. Ето част от речта на Данаилов:

За мен е голяма чест и радост да говоря пред вас в навечерието на най-светлия български празник – Денят на славянската писменост, българската култура и наука. Вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие.

Българските народни избраници неведнъж са показвали, че съдбата на България е била водеща при техните решения”, изтъкна Данаилов. Според него трудното раждане на този парламент показва, че са занемарени много от принципите на така жадуваната демокрация. „Вече не можем да отлагаме общественото лечение. Длъжни сме честно да погледнем истината в очите и спешно да предложим най- важните стъпки по пътя на националното ни спасение.

Животът ме е научил, че ако се опитваме да пренебрегнем истината за нещата около нас, рано или късно плащаме висока цена. Крайно време е да обединим воля и знания около обществено спасяващите проблеми и да ги решим, пренебрегвайки своята политическа противопоставеност, личностна нетърпимост и непримиримост в името на един по- добър ден за България. Много хора очакват от нас промяната, която им обещахме.

Толкова много работа ни чака, че нямаме време за разтакаване и спорове. Грешките са направени, а тяхното преодоляване не търпи отлагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови