Новият ВСС започва работа

03 октомври 2012 в 07:25 1255 0

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Новият състав на ВСС се събира днес на първото си редовно заседание. Висшите магистрати ще гласуват вътрешните правила за работа в кадровия орган на съдебната система.

На официална церемония в Съдебната палата в София новият ще се проведе тържествена церемония по повод встъпването му в длъжност, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, правосъдният министър Диана Ковачева. 

На церемонията ще присъстват конституционни съдии и представители на дипломатическия корпус. 

В него влизат 11 висши магистрати от квотата на парламента, един следовател, шестима съдии и четирима прокурори. Те ще имат петгодишен мандат и задача да възвърнат доверието към съдебната система у нас. Сред техните правомощия са да изберат нов главен прокурор, както и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

В понеделник на извънредно заседание, старият ВСС се саморазпусна. Преди това магистратите приеха формално решение да освободят от предишната им длъжност новоизбраните членове на висшия съдебен орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови