Николай Денков, Мария Габриел и Румен Радев пристигнаха на литургията за патриарх Неофит

Митрополитът на Украйна Епифаний също дойде да се сбогува с българския патриарх

OFFNews 16 март 2024 в 11:02 1564 1

Николай Денков на литургията за патриарх Неофит

Снимка Интернет

Николай Денков на литургията за патриарх Неофит

Министър председателят в оставка Николай Денков и външният министър в оставка Мария Габриел влязоха в "Александър Невски" преди минути. Председателят на парламента Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, кметът Васил Терзиев, Симеон Сакс Кобурготски, Йордан Цонев и не толкова много хора, колкото вчера, също присъстват в храма. Митрополитът на Украйна Епифаний също дойде да се сбогува с българския патриарх.

Току що президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова пристигнаха на траурната церемония по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Вярата в доброто трябва да ни обединява като народ", каза набързо президентът пред църквата и влезе на литургията.

Около 11:00 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужено опело, водено от Вселенския патриарх Вартоломей. След неговото приключване от храма ще започне литийно шествие, което ще се придвижи до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“. Там ще се състои церемония по погребението на българския патриарх Неофит.

Около 13:00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщиха още от президентството.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" преди час започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път патриарх Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!