Найджъл Фараж: Моето послание към българите не е враждебно

04 февруари 2013 в 10:22 2854 3

Найджъл Фараж. Снимка: Wikipedia
Найджъл Фараж. Снимка: Wikipedia

Моето послание към българите не е враждебно. Посланието ми е, че Великобритания отдавна страда от сериозна безработица сред младите - в момента тя е 22 %. Просто не е възможно да отворим вратите си безусловно.

Това каза в интервю за "Дарик" лидерът на националистическата Партия за независимост на Великобритания, който преди седмица в телевизионен дебат по BBC скандализира обществеността у нас. Тогава той описа мрачна картина в страната ни, в която нивата на заплатите били около 200 евро, а пенсиите - 100. "Ако бях българин, веднага щях да избягам оттам", заяви тогава Фараж, с което обяснява наплива на българи в Англия. "Безотговорно и дори глупаво е от януари следващата година да отворим нашите граници за 29 милиона хора от Румъния и България", каза тогава той.

Пред "Дарик" Фараж твърди, че позицията му не е свързана с ксенофобия, а е чисто практическа и базирана на факти. А те са, че 30-е милиона българи и румънци са сравнително бедни, каквито са били и 40-е милиона поляци през 2004-а - от които половин милион вече са в Англия. "Не е редно новодошлите имигранти от самото начало да имат достъп до социалните помощи във Великобритания. Тази възможност трябва да им се отваря чак след 5-годишен престой, по време на който те ще са си плащали данъците в тази държава", заяви той.

Според него от думите му има засегнати и висококвалифицирани специалисти, но той не визирал тях. 

"Нашата партия иска квалифицирани работници да идват, да работят и да си плащат данъците. Това, с което Великобритания не може да се справи обаче, е въпросният неограничен брой на неквалифицирани хора. Честно казано, ние не ви искаме лошите хора. Сигурен съм, че и вие не ги искате, но ние със сигурност не ги искаме! А според европейските закони, ако лошите ви хора дойдат в Англия и извършват престъпления, ние нямаме право да ги депортираме. А това е пълна лудост и поредният аргумент, който показва защо не искаме Великобритания да бъде част от Евросъюза и защо е важно да се проведе този дебат. Аз не определям всички българи като престъпници, но сам знаете, че в България има голям проблем с организираната престъпност и аз не искам това да се превърне и в наш проблем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков