МВнР: Активно сме ангажирани със случая с отвлечените българи от екипажа на кораба ''Галакси лийдър''

OFFNews 16 март 2024 в 07:31 819 0

Галакси лийдър

Снимка БТА

Галакси лийдър

"Министерството на външните работи е активно ангажирано със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба „Галакси лийдър“, похитен в Червено море на 19 ноември миналата година." Това съобщиха от пресцентъра на МВнР във връзка с медийни запитвания относно случая с отвлечените български граждани от кораба.

"Полагат се систематични и координирани усилия от страна на министерството, на задграничните представителства на България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България," посочиха още от МВнР. От ведомството допълниха, че се работи по всички възможни направления, като се използват различни канали - поотделно и в координация с другите държави, които имат граждани на „Галакси лийдър“.

От външното министерство заявиха още, че българското правителство в оставка и всички компетентни институции ще продължат да работят активно по случая с отвлечените български граждани за освобождаването им и благополучното им завръщане.

Както OFFNews вече писа, говорител на йеменските хуси заяви вчера пред Си Ен Ен, че решението за освобождаването на товарния кораб „Галакси лийдър" и неговия екипаж ще бъде взето от „Хамас". Насър ад Дин Амер каза, че с „Хамас" се водят преки и текущи дискусии за това дали да корабът и екипажът да бъдат освободени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!