Митов извикан на втори разпит, граждани ще протестират пред съда

06 април 2013 в 15:24 2334 0

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура е привикала за втори разпит журналиста от Mediapool Борис Митов, съобщи bTV. В понеделник, докато Митов дава обяснения, недоволни граждани ще проведат протест пред сградата на Съдебната палата.

В петък прокуратурата привика Борис Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна.

Това стана  само час след излизането на публикация “Българският “Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?". В нея Митов припомня публично известни факти от работата на заместник градския прокурор Роман Василев, които станаха известни по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

На първия разпит прокурорът е настоявал да научи източниците на репортера, което е в разрез с журналистическата етика, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници.

Разпитът на Митов предизвика медийното и публично недоволство, тъй като обществеността го възприе като опит за натиск и цензура.

Във Фейсбук дори бе създадена група "Протест срещу опита на прокуратурата да смачна независимата журналистика".

В нея е съобщено, че в понеделник в 9 ч.пред сградата на Софийска градска прокуратура се организира протест в подкрепа на журналиста. Към момента повече от 600 души са заявили участие. 

"Елате в понеделник в 9:00 пред Съдебната палата да подкрепим нашия колега!", гласи призивът във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша