Миньорите без работа заради по-евтиния ток

03 март 2013 в 15:59 2264 3

Протест на миньори, металурзи и химици. Снимка: Сергей Антонов
Протест на миньори, металурзи и химици. Снимка: Сергей Антонов

Миньори ще протестират срещу опасността от изключване на топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят цените на тока за бита с 6-7%.

Те ще се съберат във вторник пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), когато комисията окончателно ще обяви с колко ще бъде намалена цената на тока.

Промяната в цената ще влезе в сила веднага и по предварителна информация ще е с 6-7% по-ниска.

Това ще стане с намаляване разходите на ЕРПТ-тата чрез орязване на таксите им за пренос на енергията и изваждане от енергийния микс на скъпите ТЕЦ-ове на въглища.

Това обаче най-вероятно ще доведе до спиране на ТЕЦ-ове, а от там и до спиране работата на мините, които им доставят въглища.

Очаква се над 2000 души да се включат в протеста пред сградите на ДКЕВР и на министерството на икономиката, съобщи зам. -председателят на синдикалната организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев, цитиран от "Дарик".

"Причината е изказването на Делян Добрев, че по-добре 500 миньори да останели гладни, отколкото милиони по улиците. Мислим, че всички сме равни, не може министърът така да се гаври с миньорите и техния труд и затова ще бъдем много повече пред ДКЕВР, защото в понеделник е общественото обсъждане, а във вторник от 10 часа на закрито заседание регулаторът трябва да вземе решение за микса – коя централа ще работи и така нататък", каза той.

Според Вълчев ако се затворят няколко български централи, работещи с родни въглища, това означава български миньори на улицата. Затова ще защитим правата си, нашия труд и нашите семейства, категоричен е синдикалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки