Маскирани пребиха прокурор, разследвал корумпирани ченгета

Юлиан Христов 21 май 2013 в 15:58 1517 1

Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив
Полицейски автомобил. Снимка: БГНЕС, архив

Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) Кирил Димитров е бил пребит от трима маскирани мъже пред дома си. 

Това съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата, след като мълвата за инцидента беше разпространена по няколко медии. След проверка на сигнала от МВР и прокуратурата първоначално обявиха, че не разполага с такава информация. 

От прокуратурата обявиха, че по разпореждане на временния градски прокурор на София Евгени Диков незабавно е извършена проверка на информацията. Установено е, че инцидентът се е разиграл на 13 май във входа на кооперацията, в която живее прокурорът. 

Той е бил нападнат от три маскирани лица и му е нанесен удар в областта на главата.

Димитров не е сигнализирал МВР за инцидента, Бърза помощ и ръководителите на СГП. "Прокурор Димитров е преценил, че деянието, което е осъществено спрямо него, е престъпление от частен характер (по чл. 130 НК) и в този случай наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, отправена до съда", обясняват от прокуратурата.

Прокурорът не е разпознал нападателите си и не е възприел действията им като насочени срещу него по повод на службата си и затова не е сигнализирал МВР и прокуратурата.

По случая е стартирала проверка в Софийска районна прокуратура.

Прокурор Димитров се е занимавал с разследвания срещу корумпирани полицаи от ГДБОП по времето, когато службата се оглавяваше от Станимир Флоров. Едно от най-шумните дела на Димитров е срещу антимафиот №1 в Пазарджик Георги Грозданов. Шефът на РЗБОП беше арестуван преди близо 3 години при акция срещу укриване на данъци и акцизи при продажба на горива.

Димитров пледира, че бившите служители на ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев умишлено са убили люлинския бандит Пламен Куцаров. Той почина на 21 януари 2009 г. в полицейски бус на път за сградата на ГДБОП. Там той трябвало да бъде разпитван и обвинен за отвличания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови