Марси Рийс е новият американски посланик у нас

Юлиан Христов 25 май 2012 в 11:18 4698 2

Посолоството на САЩ в България
Посолоството на САЩ в България

САЩ пращат нов посланик в България. Марси Рийс поема поста от Джеймс Уорлик.

Новото назначение беше обявено официално на страницата на Белия дом.

Първи OFFNews.bg съобщи името на Рийс, като една от двете спрягани за поста на Уорлик кандидатури.

Към съобщението, публикувано вчера, не са посочени мотиви за смяната на посланиците. От Белия дом заявяват, че президентът Барак Обама е обявил намеренията си за номинации за няколко дипломатически поста, сред които са посолствата в Оман и Гвинея.

За изтеглянето на Уорлик се заговори малко след посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън у нас на 5 февруари. Тогава тя обясни, че темата за шистовия газ не е била достатъчно добре обяснена на българите и ще изпрати специалния си съветник по енергетиката Ричард Морнингстар.

Уорлик категорично отрече слуховете с думите: "Слуховете за моята смърт са твърде преувеличени". Мандатът на посланика  изтича догодина. Той заема този пост от 21 януари 2010 година, като замени Нанси Макълдауни.

„Лично моето желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент”, каза посланикът на представянето на новата процедура за кандидатстване и получаване на американски визи в сряда сутринта.

Раийс е родена през 1950 г. Магистър е по международна политика.

В биографията ú в сайта на американското правителство е посочено, че е „специалист по военно-политическите въпроси и въпросите на националната сигурност“.

Работила е в Карибския басейн, Европа и Близкия Изток. Говори испански, турски и френски.

Началото на кариерата на Марси Рийс е през 1978 г. като политически съветник в Доминиканската република. През годините е била дипломат в Турция, Малта, Ватикана, Франция и Лондон. Била е отговорник по международните въпроси към бюрото за ядрена политика на САЩ. Между 1988 и 1990 г. оглавява бюрото по европейските военно-политически въпроси.

През 2001 г. политическият ú опит я отвежда до директорската позиция в бюрото по политически въпроси на ООН. През това време сътрудничи на Джеймс Пардю за следенето на мира в Македония след подписването на Охридското споразумение.

Две години по-късно оглавява програмата, следяща за мира в Косово. Между 2004 и 2007 г. е посланик на САЩ в Албания, откъдето също следи етническото напрежение в региона.

По всичко личи, че ако слуховете за наследника на Уорлик са верни, САЩ дават сериозна заявка за активни военно-политически отношения със страната ни. В противен случай за поста у нас нямаше да се спрягат дипломатическия коз Пардю и Рийс, която спокойно можем да причислим към „тежката артилерия“ на Щатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков