Майки протестираха за повече пари (снимки)

Нели Чолашка 22 октомври 2012 в 15:12 3654 2

Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов
Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов

 

 

Майки се събраха на протести в повечето големи градове на страната днес на обяд срещу ниските обезщетения за отглеждане на дете и липсата на детски добавки за всички семейства с деца.

Протестите се организираха чрез Facebook, но това не попречи на БСП да яхне този в София.

В столицата под сваления паметник на Цар Освободител днес по обяд се събраха около стотина майки с детски колички. За кратко те се преместиха пред сградата на Народното събрания, но бяха помолени от охраната на парламента да се върнат обратно до паметника, защото няма разрешение за протест пред събранието.

Участничките в протеста се възмутиха, че депутати не излязоха при тях, но признаха, че не са знаели, че в понеделник няма пленарни заседания и парламентът е почти празен.

Майките, събрали се в центъра на София, се чудеха също и защо толкова малко родители са дошли на протеста. Едно от обясненията е, че е работен ден.

Протести с 50 до 100 участници имаше още във Варна, Сливен, Пловдив, Благоевград, Велико Търново и Бургас.

Едно от основните искания на майките е да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст до размера на минималната заплата от януари 2013 г. - 310 лв. То беше замразено на 240 лв. през последните 4 години.

Майките настояват детски добавки (35 лв. на дете в момента) де се изплащат на всички деца. Повече от 10 години има подоходен тест за достъп до детски, който в момента предполага семейството да разполага с под 350 лв. на човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика