Лекари искат да се опазят от пациенти-агресори чрез закон

Вероника Шербанова 20 ноември 2012 в 19:08 2139 2

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

Лекари заплашиха да се обърнат към Европейския парламент, ако до края на годината не бъде разгледан законопроекта, според който нападенията над медици ще се считат за престъпление.

С декларация от името на Българския лекарски съюз (БЛС) те поискаха изменението на Наказателния кодекс да влезе на първо четене в парламента до края на годината.

В рамките на една година има 7 сериозни прояви на агресия към екипи на спешна помощ, 5 нападения в спешни приемни отделения в болници, 2 – над дежурни лекари в болници, а има и един случай, в който е нападнал лекар в специализиран кабинет, пишат в декларацията си от БЛС.

Разследванията оневиниха лекарите, но виновниците бяха наказани само с акт или глоба до 200 лева, припомнят от съюза.

В сегашния му вид Наказателният кодекс предвижда наказателна отговорност срещу всеки, причинил насилие над служител във всички служби за спешно реагиране с изключение на спешните медици, допълват те.

По думите им отхвърлянето на законопроект е дискриминация спрямо лекарите и екипите на спешна помощ и ако не влезе за разглеждане до края на годината, ще „занимаят с проблема си съответните институции в Европарламента“.

Преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че законопроектът най-вероятно ще бъде разгледан в началото на следващата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!