КЗК: Здравната каса лишава пациентите от избор

Вероника Шербанова 20 май 2013 в 11:15 1721 0

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

Методиката за договаряне на цените на лекарствата, заплащани от Здравната каса ограничава конкуренцията между производителите и лишава от избор пациентите. Това реши Комисията за защита на конкуренцията.

Според комисията условията за допускане на участници до процедурата по договаряне на цените са дискриминационни. Те противоречат на националното и европейското право на конкуренцията и ограничават възможността за участие на пазара на производители и търговци на реимбурсираните медицински изделия.

Такова например е изискването кандидатите да предоставят данни, че са платили конкретното медицинско изделие от обществен фонд в най-малко три страни членки на ЕС, ако то не е произведено в България, както и това да са проведени поне две клинични изпитвания на медицински изделия, прилагани в болничната помощ.

Методиката не позволява доплащането на медицинските изделия, чиято цена е по-висока от заплащаната от Здравната каса, което намалява възможността за избор на пациентите. Те нямат възможността да закупят изделие, което е съобразено със здравословното им състояние и по преценка на лекуващия лекар, а трябва да изберат точно заплащаното от Касата или да закупят друго, като платят цялата му цена. По този начин се ограничава и правото на лекарите да решат точно кое медицинско изделие да приложат, смята КЗК.

Поради тези причини Комисията за защита на конкуренцията препоръчва на НЗОК да промени или да отмени посочените разпоредби от Методиката за договаряне на цените на лекарствата, заплащани от Касата.  

Искането за разглеждане на Методиката е отправено към КЗК от няколко търговци на медицински изделия за болничната и извънболничната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков