КЗК отговори на президента и премиера за монополите

20 март 2013 в 16:18 1118 0

Провокирано от призивите на служебния премиер Марин Райков и на президента Росен Плевнелиев да обяви кои са монополистите, ръководството на Комисията за защита на конкуренцията публикува становище "относно отправените в публичното пространство призиви към КЗК".

"КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява „кои са монополистите” или „кои са господстващите предприятия”, извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение", пишат от КЗК и препращат към Народното събрание, което единствено предоставя монополно положение.

Комисията, пишат от КЗК, е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията. Те дават и статистика за работата си от 2012 г. досега.

"От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20 745 418 лв.".

"Последният докладван от КЗК случай (от 4.03.2013) е по дело C.39530 MICROSOFT TYING (Решение за налагане на имуществена санкция за неизпълнение на решение за одобряване на поети задължения от страна на Майкрософт Корпорация)", пишат от КЗК.

Становището е публикувано на 20 март, няколко часа след изявлението на служебния премиер Марин Райков. Пред журналисти в Министерския съвет той заяви: "Бих желал КЗК да се самосезира и да даде отговори - кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега".

На 12 март пък президентът Росен Плевнелиев заяви:  "Служебното правителство ще изиска от КЗК да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша