Кметските рокади поставиха Варна в патова ситуация

OFFNews 17 май 2013 в 10:37 2172 1

Община Варна, Снимка: petel.bg
Община Варна, Снимка: petel.bg

Поредицата от рокади в кметството на Варна поставиха морската столица в ситуация на кораб без капитан.

Административният съд на Варна отмени решението от края на април на общинския съвет, с което Димитър Николов е избран за и.д. кмет на града. Решението предизвика смут сред юристите на общината, които в момента спешно се съвещават по въпроса кой да застане начело на града. 

Тъй като е отстранен от поста, и.д. кметът Димитър Николов не може да подпише назначение на някой от останалите заместник-кметове (Христо Бозов и Богдан Караденчев) за поста и.д. кмет.

Нещо повече - пред медиите Николов изрази притеснението си, че решението на съда може да отмени всички подписани от него документи по време на краткия му престой на поста и.д. кмет. Най-важните от тези документи са избирателните списъци за частичните местни избори във Варна, които ще се проведат на 30 юни. Списъците трябва да бъдат парафирани от кмета на 20 май.

Друг ключов висящ проект е подписването в МРРБ за отпускане на 5 млн. лева за ремонт на центъра на града с цел осигуряване на достъпна градска среда.

Николов е подписал лично и ограничителния режим за движение в Морската градина, който забранява достъпа на коли.

Малко след 11 ч днес юристите на общината съобщиха, че  след предвид тълкувание на съда ще възстановят доц. Христо Бозов на поста и.д. кмет. Той щял да бъде уведомен за това от съда като заинтересована страна.

Въпреки това Варна може само след две седмици да остане отново без кмет, ако самият Бозо реши да се кандидатира на частичните местни избори. Тогава той ще бъде принуден да излезе в едномесечен отпуск по време на предизборната кампания. Днес Бозов заяви пред репортери, че все още не е решил дали да се кандидатира, но ще обяви това в най-скоро време.

На въпрос как ще работи с Общинския съвет (на ГЕРБ), който не го иска, Христо Бозов отвърна само с "Ще видим".

Юристите на общината пък коментираха, че може да се наложи решенията на предшественика му Димитър Николов да бъдат преподписани от Бозов, за да не бъдат обявени за нелегитимни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков