И Рангел Гюров подаде оставка от научния фонд

Александра Маркарян 30 януари 2013 в 09:11 2007 0

Проф. Рангел Гюров Снимка: БГНЕС
Проф. Рангел Гюров Снимка: БГНЕС

Председателят на изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания" проф. Рангел Гюров е подал оставка, която е била приета от изпълнителния съвет.

Това обяви един от членовете на съвета - проф. Емил Ботев, в интервю за БНР.

Гюров е подал оставка, след като вчера премиерът Бойко Борисов публично я поиска. Това се случи ден, след като оставка подадоха управителят на фонда Христо Петров и министърът на образованието Сергей Игнатов.

Повод за оставките станаха драстични нарушения при провеждането на конкурсната сесия за 2012 г. В нея се разпределиха 14 млн. държавна субсидия за научни проекти. Нарушенията бяха констатирани в проверка на Инспектората на Министерския съвет, извършена след серия протести на учени.

Докладът с констатациите е бил получен от Бойко Борисов миналия петък. Първите две оставки бяха обявени в понеделник, 28 януари.

Според Емил Ботев, твърденията за нагласени конкурси и разпределяне на пари между приближени до ръководството на фонда са "преувеличени". По думите му, членовете на изпълнителната комисия и до днес не са запознати с констатациите в доклада от проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки