Град въстана срещу хотел, щял да поквари децата

Борислава Бибиновска 09 февруари 2013 в 12:25 3132 5

Манастирът в Хаджидимово. Снимка: Уикипедиа
Манастирът в Хаджидимово. Снимка: Уикипедиа

Родители и учители от Хаджидимово, Гоцеделчевско, изпратиха Отворено писмо до институциите с молба да се предприемат мерки срещу строежа на хотелски комплекс, който се издига непосредствено пред манастира в града "Св. вмкч. Георги Победоносец".

Отвореното писмо е изпратено до президента, министър-председателя, областния управител на Благоеврград, председателя на Народнто събрание, до депутатите, до омбудсмана, до Европейската служба за борба с измамите, както и до всички медии и граждани.

В него загрижените родители и учители настояват, че строежът на развлекателния комплекс ще възпрепятства провеждането на социални и образователни дейности, с които манастирът в Хаджидимово се е ангажирал от дълги години.

"Изграждането на хотелски комплекс край манастирски порти е обида за цялото общество, погазват се общочовешки норми и ценности. Самата идея за построяване на увеселителен обект до светата обител е абсурдна", категорични са родители и учители.

Те смятат, че децата ще бъдат лишени от възможността за допълнително духовно и културно възпитание.

"Манастирският живот има своите условия, при които съществува. С хотелския комплекс в непосредствена близост до манастира се унищожава духът и условията, при които в манастирите е кипяла духовна просвета в полза на родината, потъпква се народностната ни памет", се посочва в писмото.

"Представете си как хората отиват в храма да се помолят, а във въздуха кънти музика от заведението, построено пред манастира, ехтят смеховете на "щастливо плажуващите" от хотелския комплекс", се допълва още в текста.

Според родителите и учителите, изпратили отвореното писмо до институциите, манастирът е единственото място, в което децата им ще съумеят да се изолират от материалния свят и да се потопят в атмосферата, в която са творили и живели българските просветители като Йоан Екзарх и братята Кирил и Методий.

Хаджидимовци са категорични, че стоежът на хотелския комплекс е незаконен и влиза в противоречие със социалните и правни норми на гражданите.

"Защитата на обществения интерес трябва да бъде първостепенна задача при осъществяване на държавното управление", категорични са родители и учители от Хаджидимово.

В подкрепа на светата обител са се обявили още 2 600 души. Те подписаха петиция, с която се обявяват против строежа на хотела.

Публикуваната в интернет петиция пък посочва, че строежът е незаконен.

Първо, става въпрос за конфликт на интереси, защото фирмата-строител е на Катерина Терзиева - дъщерята на кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев.

Второ, монасите заявяват, че манастирът не е уведомен за започналия вече строеж, въпреки че спрямо Закона за опазване на околната среда и спрямо Закона за устройство на териториите, манастирът се възприема като “заинтересовано” в случая лице.

Манастирът "Георги Победоносец" в Хаджидимово е издигнат през 1290 г. След падане под османско робство, храмът на няколко пъти е бил разрушаван. Възстановен е отново през 1864 г. 

Днес манастирът оказва силно влияние за поддържането на духовния и културен живот на хората в околността. От 20 години насам се организират детски лагери и редица образователни мероприятия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков