Галеви: Кой е тоя Маркес, бе?

Юлиан Христов 15 май 2012 в 11:09 1802 0

Братя Галеви, Снимка: БГНЕС
Братя Галеви, Снимка: БГНЕС
"Кой е тоя Маркес, бе? Скърши ни тренда. Хем бил само умрял, не е изчезнал безследно". Това написа регистрираният като "Пламен Галев" потребител на Twitter, явно развълнуван от вниманието, което се отделя на фалшивата новина за кончината на Габриел Гарсия Маркес. Вестта за смъртта му също дойде от Twitter, чрез фалшив профил на италианския семиотик Умберто Еко на 14 май. Няколко часа по-късно тя беше опровергана. Междувременно българската полиция продължава трескаво да издирва осъдените на 4 и 5 години затвор братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов. Въпреки че няма официални данни двамата бегълци да са напускали страната, са обявени за международно издирване. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По-рано през деня главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че срещу Галеви ще бъде издадена европейска заповед за арест и след това заповед за международно издирване от Интерпол. На фона на огромните усилия, които, по думите на висшите полицаи, държавата полага за залавянето на Галеви, от профила на "Пламен Галев" в Twitter продължават да излизат подигравателни коментари. На 13 май в профила е написано:
"Дали имам присъда, кой кой да ми каже? Аз вървя по света и подсвирквам си даже"; „Европейската комисия, в общи линии, каза да ги хванем," Сериозно ли, Цветанов? В общи линии, казваш? Да ни хванеш?".
Преди 17 часа в профила Галев цитира премиера:
"Борисов: Издирваме Галеви, а хората питат „С кой акъл?" И ние това питаме."
"Ако знаех къде са Галеви, щях да изпратя колегите си да ги задържат. Главният прокурор и министърът на правосъдието направиха коментар вече по темата. Имаме проблем в закона, законова вратичка и може би липса на гъвкавост в съдебната власт", каза по повод изчезването на Галеви Калин Георгиев. Според Цветан Цветанов МВР и прокуратурата са си свършили работата по отношение на Ангел Христов и Пламен Галев. "При положение, че има отсъдени присъди на три инстанции, означава, че доказателствата са били годни", категоричен бе Цветанов. В края на седмицата председателят на ВКС Лазар Груев коментира идеята на премиера след осъдителна присъда още на втора инстанция подсъдимите да бъдат вкарани в затвора. "Презумпцията за невинност все още не е отменена. Всеки е невинен до доказване на противното и това е признато европейско право", коментира Груев.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки