Френски вестник: Българи точат пенсионния фонд на Гърция

Елица Мартинова 04 ноември 2012 в 09:51 1916 0

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Най-новата мода сред пенсионерите в България е да се опитват да получават издръжка от гръцкия пенсионен фонд, пише френският седмичник „Експрес”.

Изданието е обърнало внимание на репортаж на български ежедневник по темата.

„Балканските съседи завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсиите си, като получават издръжка от Атина”, пише изданието.

То визира българи и румънци, които в предишни години са работили в Гърция и са плащали осигуровките си там.

„Неотдавна няколко хиляди от тях са подали документи за пенсия пред „Ика-Етам”, най-големия гръцки пенсионен фонд. Става въпрос за хора със сезонна работа или такива с временна заетост. По този начин те се опитват да измъкнат минималната пенсия от Атина – 486 евро, гигантска сума за България, където много рядко средната пенсия надвишава 100 евро”, пише „Експрес”.

Ако молбите на съгражданите ни бъдат приети, те могат да получат поне минималната пенсия, която е в размер на 230 евро.

Според гръцкото законодателство гражданите на ЕС трябва да имат постоянен адрес в страната, за да получават пенсия или социални помощи.

Френският вестник обаче коментира, че такива документи се издават неправомерно от подкупни гръцки чиновници.

„Такъв пример е 66-годишна българка, която пристигнала в Гърция през 2012 г. В досието и обаче пишело, че 25 години е плащала осигуровки в пенсионния фонд „Ика”… счетоводна грешка”, гласи публикацията в „Експрес”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови