Франс прес: ЕС трудно ще признае Хизбула за терористи

07 февруари 2013 в 12:17 1447 0

AFP
AFP

Евросъюзът, който е притискан от САЩ и Израел да санкциониране на ливанското шиитско движение "Хизбула", посочено от България като отговорно за антиизраелския атентат на нейна земя, иска да си даде време за размишление, но разногласията в ЕС не дават особени надежди за развитие.

 Tова пише в обширен анализа Агенция "Франс прес" (АФП) за вероятността след българските разкрития ЕС да включи "Хизбула" в списъка с терористи.

"В атентата през юни 2012 г. загинаха шестима души. Върховната представителка на ЕС по външните отношения Катрин Аштън избегна да коментира заключението на България и заяви, че "трябва да се обмисли адекватен отговор".

 Новият държавен секретар на САЩ Джон Кери притиска за незабавни действия за наказване на "Хизбула", на което г-жа Аштън отговори, че това е само едно от редица мнения, споменавайки възможността за засилване на контрола на Европол върху движението. 

Според Жозеф Бау, професор в Института за политически науки в Париж, въпросът "за ангажирането" с "Хизбула", дали да се разговаря с него или не, е трябвало да бъде решен отдавна от европейците, които досега предпочитаха да запазят връзка с влиятелното движение. "Да се наказват могъщи актьори като "Хизбула", това означава да се прекъсне връзка, която все още съществува с него", заявява изследователят Жозеф Бау.

 За да се включи "Хизбула" в "черен списък" е необходимо единодушие на 27-те, от което те са далеч. Според дипломат в Брюксел Франция е определяна като страната с най-много задръжки по отношение на наказването на "Хизбула". Италия, Кипър и Малта също споделят подобна позиция. Сдържаността на Париж и Рим донякъде е свързана с ангажимента на тези две страни във временните сили на ООН в Южен Ливан ЮНИФИЛ, смятат експерти.

 "Доброто управление на присъствието на ЮНИФИЛ до голяма степен зависи от отношенията, които Западът, и особено Франция, поддържа с "Хизбула". Обявяването му за терористична организация би означавало силите да бъдат поставени в тежко положение", смята Бау.

 Според Андреа Деси, изследовател в Института по международни отношения в Рим, колебанието на Италия се дължи отчасти на нейното участие в ЮНИФИЛ, но също така на факта, че за разлика от другите страните от Южна Европа взема под внимание и социалната дейност на "Хизбула", а не само военния й аспект.

 Според един дипломат, Париж смята за "истинско чудо" факта, че Ливан засега не е позволил да бъде въвлечен в "сирийското торнадо" и че това е в основата на отговорна позиция на редица играчи на ливанската политическа сцена, особено на "Хизбула". "Това мнение може да изглежда наивно, но диалог с "Хизбула" вече е донесъл неведнъж редица плодове. Това позволява да се решават не малко кризи и напрежения", коментира професор Бау.

 Днес Париж и Берлин говориха за координация с европейските партньори, като Рим добави, че споделя позициите на г-жа Аштън. Съвсем друго е мнението на Холандия и Великобритания, които са привърженици на "ясно послание" към "Хизбула", както настоява Вашингтон.

 "Смятаме, че добрият отговор ще е ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации, чиито авоари трябва да бъдат замразени", смятат във Форин офис. "Не виждаме никакво основание такава стъпка от страна на европейците да засегне политическата стабилност на Ливан", добавят от британското МВнР.

 Холандия пледира още от 2004 за включване на "Хизбула" в "черния списък" на ЕС. Според Хага заключенията на българите потвърждават холандската позиция.

 "Казусът с България е досадна работа. Да се запази връзката с "Хизбула", не означава да споделяме неговите позиции. Ще е нужна смелост да се каже на това движение, че ако бъде инкриминирано, то трябва да изправи пред съд заподозрените или в противен случай да докаже невинността им", казва в заключение Жозеф Бау.

По БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков