Двама здравни министри дадени на прокурор

Александра Маркарян 16 октомври 2012 в 17:06 4895 0

Министърът на здравеопазването в кабинета
Министърът на здравеопазването в кабинета "Станишев" д-р Евгений Желев Снимка: БГНЕС

Двама бивши здравни министри са дадени на прокурор заради неправомерно харчени пари за лечение на бъбречно болните. Това съобщи за OFFNews високопоставен източник от Сметната палата, пожелал името му да не бъде цитирано.

Бившите министри са д-р Евгений Желев и д-р Божидар Нанев.

Д-р Желев бе министър от БСП от 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г. в кабинета на тройната коалиция и премиер Сергей Станишев. Д-р Нанев - първият от четиримата досега здравни министри в кабинета на ГЕРБ, го наследи през юли 2009 г. и остана на поста до 21 април 2010 г.

Сметната палата счита, че има данни за извършени от двамата престъпления след одит на дейността на МЗ по осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност чрез извънбъбречни методи на очистване на кръвта.

Одитът е за периода 1 януари 2009 г. - 30 юни 2011 г. През това време се сменят четирима министри: д-р Желев, д-р Нанев, проф. Анна-Мария Борисова и д-р Стефан Константинов. Част от доклада е засекретена. Затова до днес нямаше яснота дали на база констатациите на одиторите Софийска градска прокуратура ще търси персонална отговорност и ако да, от кого.

Най-тежките нарушения, описани в засекретената част от доклада, са свързани с отклоняване на пари, отпуснати целево от правителството за закупуване на диализна апаратура, обясни източникът на OFFNews. По-тежка е вината на първия министър - д-р Желев, но и при двамата може да се търси наказателна отговорност.

На 27 октомври 2008 г. Министерският съвет гласува постановление, с което отпуска целево пари от излишък в Консолидираната фискална програма за 2008 г. Тогава министър-председател е Сергей Станишев, финансов министър - Пламен Орешарски, а здравен - д-р Желев.

За здравното министерство се отпускат 80 милиона лева. 10 милиона от тях трябва да отидат за закупуване на диализни апарати. Парите се отпускат целево, с други думи незаконно е да се харчат за друго. За да получат парите, болниците трябва да сключат договор със здравния министър.

Министърът - д-р Желев, обаче отпуска финансирането чрез договори, които предвиждат парите да бъдат похарчени не само за апаратура. В резултат те отиват и за други "спешни нужди", например ремонти, разясни източникът ни от Сметната палата.

"Основната вина за отклоняването на средства е у Желев, защото той е сключвал договорите. Д-р Нанев обаче е сключвал анекси - също в нарушение", разясниха неофициално от Сметната палата.

Какъв е размерът на отклонените средства не е ясно от публичната част на доклада.

Дори от  публичния текст на 42-страничния доклад е видно, че има сериозни нарушения: отпускани са средства преди сключване на договор, МЗ е давало пари за дейности, без да знае конкретно къде отиват те, защото не е имало остойностяване на дейностите, реално не е осъществявала контрол и дори при констатирани нередности в болници промяна не е имало. Разминавания има и договорените лекарства и реално поръчаните чрез обществени поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки