Драстичен спад на СРС отчете прокуратурата

Юлиан Христов 08 март 2013 в 12:44 3935 0

Маргарита Немска. Снимка: Сергей Антонов
Маргарита Немска. Снимка: Сергей Антонов

Драстичен спад в исканията за използване на специални разузнавателни средства (СРС) отчете прокуратурата в София.

Заместник градският прокурор Маргарита Немска обясни, че тенденцията показва стремежа на държавното обвинение да не се нарушават без причина гражданските права на хората.

Най-често използване на СРС е в тежката криминална престъпност, в общоопасните престъпления и много рядко за икономическа престъпност. Най-често използваният способ е разговор по телефон, отчетоха от прокуратурата. От отчета стана ясно, че през 2012 година са били поискани 1094 оперативни способи, като всички са уважени, докато за 2011 година са 1788, за 2010 година - 3913.

През изминалата година подслушването е било използвано 407 пъти. През 2011 г. то е било използвано два пъти по-често - 880, за 2010 година - 2 246. Разследване, чрез агент под прикритие е приложено само в 8 случая, за 2011 година също толкова, а през 2010 година едва 5 пъти. Намаляват и делата с защитен свидетел – само 4, докато през 2011 г. са били 26, през 2010 г. – 6.

Прокурорите отчетоха още, че натовареността в Софийска градска прокуратура е една от най-големите, което се отразява на прецизността на обвинителните актове. 

Тъй като темата на пресконференцията бе докладът зам.-градският прокурор и говорителят не коментираха конкретни дела. За случая с отвлечената дъщеря на Евелин Банев - Брендо отказаха коментар, тъй като по него се работи сериозно и каквато и информация да се изнесе няма да е в интерес на разследването. По случая работи друг зам.-градски прокурор - Бисер Кирилов.

Що се отнася до делото срещу бившия премиер Сергей Станишев Маргарита Немска посочи единствено, че не й е известно дали има произнасяне по същество към момента по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews