ДПС върна мандата за съставяне на правителство

Юлиан Христов 05 март 2013 в 14:15 2267 2

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Очаквано ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на правителсто, връчен им от президента Росен Плевнелиев.

С това се слага край на трите възможности, които президентът има по Конституция за съставяне на правителство, след като той връчи мандат на ГЕРБ и БСП. Двете партии го върнаха, след като предварително бяха обявили, че ще направят това. Същото направи и ДПС.

Предстои държавният глава да назначи служебен кабинет, да разпусне 41-то Народно събрание и да насрочи избори

В обръщението си към нацията от трибуната на парламента президентът обяви, че смята да насрочи изборите за 12 май. Държавният глава обоснова решението си с това, че изборите не могат да бъдат насрочени на светли християнски празници като Цветница и Великден, които трябва да обединяват, а не да разединяват гражданите.

Все още не са ясни членовете на бъдещия служебен кабинет. Президентът трябва да посочи служебен премиер, като за поста са спрягани няколко имена. Сред кандидатите са посланикът на България в Швейцария и бивш министър по усвояване на еврофондовете в правителството на тройната коалиция Меглена Плугчиева,  директорът на „Публична администрация“ в „Хюлет Пакард“ за развиващите се пазари Саша Безуханова, омбудсманът Константин Пенчев и главният секретар при президента Екатерина Захариева.

До късния следобед в понеделник екипът на президентството обмисляше изненадващ ходПлевнелиев да връчи мандата на ДСБ. Партията на Костов сама предложи президентът да използва парламентарната ѝ група, за да нареди свое правителство, като по този начин се избегне вариантът служебен кабинет и спиране работа на парламента. Така партията на Костов предложи вариант да не се прекратява работата на 41-то Народно събрание и то да може да гласува важни закони, както поиска президентът в обръщението си към нацията във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков