ДПС иска международно разследване на политическия поръчител (Видео)

Бистра Величкова 20 януари 2013 в 15:45 3467 10

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

ДПС ще иска международно разследване на опита за убийство на лидера д-р Ахмед Доган, защото в България няма да се разследва политическият поръчител на убийството.

Това заяви новопосоченият председател на движението Лютви Местан на пресконференция днес в партийната централа.

„Основната цел на разследването трябва да бъде - разкриването на политическия поръчител на убийството. Притеснени сме, че няма да се открие политическият поръчител, защото той няма да се търси. Вече се работи по тезата за индивидуално действие на човек, който търсел славата”, допълни Местан. Вместо реално разследване ни заливат с добре познати клишета: "ДПС политизира случая".

„Свидетели сме на скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера на конференцията на ДПС. Пред очите на цяла България и на международните наблюдатели се извърши опит за показно убийство на лидера на ДПС - д-р Ахмед Доган”, каза Лютви Местан.

„30 минути след атентата градския прокурор г-н Кокинов пред г-н Доган и още души заяви категорично и еднозначно: "Ще повдигнем обвинение за опит за убийство". Съобщи също, че е разговарял с атентатора и той на въпроса каква му е била целта, е отговорил: "Да убия г-н Доган".

Ние днес питаме властите в България какво се промени за 10 часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза - нямал намерение да убива, а само искал да получи своите 5 минути слава? Обърнете внимание колко книжно звучи това. Казва, че е действал не просто сам, а казва: "Не съм свързан с други хора и мотиви".

Заявявам категорично, не приемаме подменената теза. Тя не само, че не звучи убедително, тя звучи скандално, защото това, което определяме като опит за политическо убийство на опозиционен лидер се случи пред очите не само на делегатите, а и пред вашите очи - на медиите”.

Местан още допълни, че от името на ДПС определят като проява на цинизъм заявеното намерение на следствените органи - да бъдат разследвани делегати на 8-та конференция за нанесен побой на нападателя Октай Енимехмедов. "Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Действията им не могат да бъдат окачествени като насилие срещу един потенциален убиец".

"Къде беше полицията час и 13 минути от началото на покушението?  Преднамерено е това забавяне. Убеден съм, че едно обективно разследване е по силите само на международните служби за разследване и ние ще разчитаме на това", заяви Лютви Местан.

"Няма да кажем кой докъде не си е изпълнил задълженията, интерпретациите по темата за атентата ще продължат, но и двете ни писма до НСО и МВР преди конференцията ни завършват с едно важно изречение: моля да извършите охрана, да бъде осигурена охрана на форума ни по ваша компетентност", заключи новият лидер на ДПС Лютви Местан.

Относно твърдения, че опита за убийство е подготвена постановка Местан коментира, че "това е политически цинизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!