Безпрецедентно: ВСС отстрани свой член

26 септември 2013 в 15:21 3501 7

Камен Ситнилски. Снимка: Булфото
Камен Ситнилски. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност за 6 месеца члена на съвета Камен Ситнилски. 

Името на бившия зам. главен прокурор беше замесено в СРС-скандал. От записите става ясно, че Ситнилски е човекът, от когото зависи до голяма степен кадровата политика в съдебната система. Към сигнала, в който бяха изпратени записите до няколко медии, е добавено, че Ситнилски е “босът на съдебната система в България”. Дни след това от прокуратурата обявиха, че въпросните записи са автентични и са направени при законно приложени спрямо магистрат СРС. Подслушването е поръчано поискане на ГДБОП, а разрешението е получено от председател на окръжен съд.

Отстраняването на Ситнилски като член на ВСС е първият подобен случай в историята на Съвета.

Дисциплинарният състав по казуса със Ситнилски внесе извънредно искане за отстраняването му от длъжност до приключване на разследването. Това стана изненадващо и веднага, след като изборът на градски прокурор на София се провали, съобщи "Правен свят".

Засега не е ясно с колко гласа е взето решението за остстраняване на Ситнилски. Решението на ВСС може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). 

Част от членовете на съвета се възпротивиха за извънредното включване на тази точка в дневния ред.

Елка Атанасова заяви, че не се касае за спешно и непредвидено обстоятелство. От образуването на дисциплинарното производство на 26 юни 2013 г. до момента ВСС е имал четири заседания и е имало възможност да го направи. Галя Карагьозова пък каза, че е гласувала против включването на тази точка, защото е нямала никаква възможност предварително да се запознае с предложението на състава.

Галя Георгиева, която е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство, докладчик и същевременно председател на дисциплинарния състав, каза, че сега внасят идеята си, защото не са искали да повлияят на избора на градски прокурор на София, тъй като имало медийни публикации, които обвързват Камен Ситнилски с въпросния избор.

Наскоро Камен Ситнилски внесе сигнал в прокуратурата срещу Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които си извадиха допуск до класифицирана информация, за да четат секретни материали по оперативни дела във връзка с дисциплинарката срещу него. Според Ситнилски това е станало в разрез с Наказателния кодекс, според който никой няма право да разгласява данни, събрани от СРС извън целите на наказателното производство. Ако се докаже, че Георгиева и Тодоров са изнесли данни от прочетените СРС-та, това означава, че двамата са подсъдни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков