Атентаторът не е затворникът от Гуантанамо Мехди Гезли

19 юли 2012 в 23:13 6747 0

Мехди Мохамед Гезли
Мехди Мохамед Гезли

Мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, не е роденият в Швеция Мехди Мохамед Гезли.

В четвъртък онлайн медии в България, Израел и Русия разпространяваха снимки на Гезли, който е бивш затворник от Гуантанамо.

Според справката за него, която се препращаше в социалните мрежи и форумите, Гезли е роден през 1979 година в Стокхолм. Баща му е алжирец, а майка му - финландка. Той е израснал в шведския град Йоребру.

Шведските служби за сигурност обаче опровергаха спекулациите, че именно Гезли е мъжът, самовзривил се на летището в Бургас.

Пресцентърът на българското МВР също разпространи опровержение:

„Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината“.

И ново име - Жак Фелип Мартен 

Междувременно американският тв канал АВС разпространи снимка на шофьорска книжка, за която твърди, че е фалшивият документ, открит в останките на камикадзето от Бургас.

На снимката се вижда дългокос мъж с рождена дата 5 декември 1987, с височина 179 см и кафяви очи.

Името му е Жак Фелип Мартен  (Jacque Felipe Martin) от Батън Руж, щата Луизиана. Часове след атентата вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че името на шофьорската книжка, с която атантаторът е влязъл у нас, е фалшиво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков