Атанасова: Болниците наддават за специализанти

Вероника Шербанова 16 ноември 2012 в 17:51 1751 0

Студенти по медицина се срещнаха със здравния министър Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
Студенти по медицина се срещнаха със здравния министър Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС

Лечебните заведения в страната наддават за специализанти. Това заяви в петък министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след срещата с представители на студенти от университетите по медицина. 

Срещата между студентите по медицина и министърът на здравеопазването имаше огромен успех, похвали се Атанасова. 

Сред исканията на бъдещите лекари са увеличаване на броя на местата за специализанти и заплащане по минимум четири заплати по време на специализация, обясни представителят на Медицинския университет в Плевен Александър Тодоров. 

"Необходима промяна в Закона за лечебните заведения, според която специализантите да присъстват като работещи в болниците, което в момента не е така", посочи той. 

Друга цел на студентите по медицина в страната е при награждаване с приза "Златен Хипократ" да се гарантира място за специализация. 

Въпреки че се дава наградата, много често се оказва, че няма реално свободно място и така на практика завършилият с отличие студент не получава облагата, която му се пада по право, допълни Тодоров. 

Сред целите на бъдещите лекари е и увеличаването на парите за здравеопазване до 6%, каза още той. 

Студентите по медицина и здравният министър са постигнали съгласие по всички поставени точки, похвали се Десислава Атанасова.

Местата за специализанти през 2013 г. ще са 3266, обясни тя, като специализациите с държавна поръчка стават 254. За 1348 души е осигурено финансиране с европейски пари. 

Желаещите да кандидатстват по програмата трябва да са зачислени за специализация с оценка над 4.00 и да са подписани трудов договор към лечебно заведение, обясни Атанасова. 

"Подписването на договор с болница не е малък проблем, но вчера се срещнахме с ръководители на лечебни заведения и смятам, че те са били убедени, че трябва да сключват договори с младите лекари. Всички проучвания сочат, че болниците се нуждаят от лекари, така че те трябва да направят така, че да подадат ръка на бъдещите специализанти и бъдещите лекари", посочи Александър Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки