WND: Ще бъде ли Сирия’2016 детонатор като Сараево’1914

Патрик Бюканън 20 декември 2015 в 16:02 8604 8

ПВО ракети

Снимка Архив

С-300 е звяр, предупреждава американски военен летец за руския зенитно-ракетен комплекс.

Две са сред десницата в САЩ основните тенденции по външната политика. Откроява ги анализът на Патрик Бюканън* с оригинално заглавие "Америка – първа, или Трета световна война. Ястребите от Републиканската партия не би трябвало да предполагат, че президентът Путин е страхливец".

Повод за статията е телевизионна дискусия от тези дни - във връзка с борбата за кандидат-президентски номинации в Републиканската партия. Анализът, който публикуваме тук е от сайта WND.com. Поясненията за длъжностите на цитираните политици са на OFFNews.

"Ако сте "за" Трета световна война, имате вашия кандидат", каза Ренд Пол, сенатор от Кентъки.

Той гледаше право към губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който току-що беше отговорил на водещия от Си Ен Ен. А въпросът бе: дали (ако бъде президент) е готов да свали руски самолет, който е нарушил установена от него зона, забранена за полети, в Сирия.

"Не само съм подготвен да го направя, но и бих го направил – изтърси Кристи. - Бих говорил с Владимир Путин и и бих му казал "Слушайте, г-н президент, в Сирия има зона забранена за полети, вие летите в нея, но тя се отнася до вас".


Да свалиш руски самолет

"Да – продължи Кристи, - ние би трябвало да сваляме самолетите на руските пилоти, ако те са достатъчно глупави, за да мислят, че президент на САЩ е все същият вял слабак, който сега имаме в Овалната зала."

Бившият губернатор на Ню Йорк Джордж Патаки и екссенаторът Рик Санторъм също биха наложили зона, забранена за полети, и също биха сваляли руските самолети, които я нарушат. А губернаторът на Охайо Джон Кейсик каза: "Време е да ударим руснаците с юмрук по носа".

И Карли Фиорина (кандидатка за президент) би наложила зона без полети. Тя дори не би говорила с Путин, преди да сме провели «военни учения в Балтийските държави», т.е. на границата на Русия. Джеб Буш също би наложил зона без полети.

Тези войнствени ястреби изглежда предполагат, че президентът Путин е страхливец, който ще се отдръпне от сблъсъка, ако свалите негови бойни самолети.

Сигурни ли сме в това? След като турците свалиха онзи "Су-24" , Москва прати в Сирия изтребители, които да ескортират нейните бомбардировачи. И се съобщава, че е разположила там своята смъртоносна противовъздушна система С – 300.

Авиатор от морската пехота на САЩ описва С-300: "Напълно променя играта за всички изтребители от четвърто поколение [като Ф-15, Ф-16 и Ф/А-18]. Онова нещо е звяр и не бихте искали да се близо до него."

Блъфира ли Путин? Готови ли сме да се качваме с ескалатора, на чийто горен край е ядрената война? Готови ли сме, ако Путин, който се хвали със своите модернизирани ядрени сили, също е склонен по-скоро да се качва, отколкото да се оттегля надолу?


Избор на съюзници

Ястребът Линдси Греъм (сенатор от Южна Каролина), иска да изпрати десетки хиляди американски войници да воюват против ИДИЛ. Освен това той отказва да работи с Иран, Русия или Башар Асад в Сирия, за да смажем нашия общ враг ИДИЛ.

Греъм предпочита "съюзници" като саудитците и арабите около Персийския залив.

Но и едните, и другите се отдръпнаха от въздушна война против ИДИЛ и вместо това пратиха войници и бомбардировачи да нападнат бунтовниците от движението "Хути" в Йемен. Резултат: Хутите отстъпиха, а Ал Кайда и ИДИЛ навлизат в освободената територия.

И по този начин е създаден – от нас, още един близкоизточен базов лагер за терористи

«Липсва ми Джордж Уокър Буш!», проплака Греъм в подгряващия дебат.

Колко други американци държат – като Греъм – да се върне външната политика на Буш, която ни доведе Барак Обама?

Все пак една противоположна школа сега е под прожекторите в президентската кампания на републиканците. Тя отхвърляща рефлекторната враждебност към сътрудничеството с Путин. Не само Ренд Пол принадлежи към тази школа, така е сякаш и с Доналд Тръмп и с неговия най-силен конкурент – сенаторът Тед Круз.

Круз по-рано беше критикувал наследството на "неоконсерваторите", който насъскваха Буш за войната в Ирак и ратуваха за кръстоносен поход на демокрацията в Близкия Изток. В Лас Вегас, той изнесе реч за нова – основана върху националните интереси политика, политика, която "извежда Америка първа".

"Ако ние свалим Асад, ИДИЛ ще надделее в Сирия, което е още по-лошо за националните ни интереси. Трябва друг подход сега – вместо да сме промоутъри на демокрацията [в Близкия Изток], ние сме длъжни да преследваме нашите врагове и да убием ИДИЛ, вместо да създаваме на ИДИЛ възможности да контролира нови държави."


Лоша услуга за човечеството

Круз отхвърля присъщия на неоконсерваторите черно-бял поглед към света и тяхната първосигнална враждебност към Русия. Той изглежда склонен да работи с руския автократ, за да смаже чудовищното зло, каквото е ИДИЛ - така, както президентите на САЩ правеха, сътрудничейки с антикомунистически диктатори, за да победят в студената война.

Насред дебата Тръмп изпъкна с обвинение на едро за безсмислените американски намеси в Близкия Изток.

"Ние похарчихме 4 трилиона долара, опитвайки се да свалим от власт различни хора.... Честно казано, ако те си бяха там, а ние бяхме изразходвали тези 4 трилиона в Съединените щати, за да поправим нашите пътища, нашите мостове, нашите летища и всички други проблеми, бихме били много по-добре..."

"Ние направихме огромна лоша услуга не само на Близкия Изток – ние направихме огромна лоша услуга на човечеството – продължи Доналд Тръмп. - Хора бяха убити, хора бяха прокудени – и за какво?! Близкият Изток е тотално дестабилизиран и е в пълна бъркотия. Бих желал да имахме онези 4 или 5 трилиона долара. Бих желал да бяха похарчени тук, в Съединените щати, за училища, болници, пътища летища..."

***

Ако не искаме Сирия през 2016-та да стане каквото стана Сараево през 1914-та – бурето с барут, от което избухна световна война, републиканците от Партията на войната, които не са научили нищо от миналото, би трябвало да бъдат захвърлени в миналото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков