Тренд: 16% от българите подкрепят Русия за нападението на Украйна

Спад в подкрепа на правителството и президента, отчитат социолозите

OFFNews 16 март 2022 в 08:39 9412 9

Спад в подкрепата към правителството. „Продължаваме промяната" и ГЕРБ са вече на минимална дистанция помежду им. 40% от българите са променили отношението си към Русия в негативна посока заради войната. 

Това показват данните от проучване на „Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", реализирано в периода между 5 и 12 март чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, са се отразили върху обществените нагласи. 

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

При оценката за работата на президента динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%. 

Промени има и при електоралните нагласи. За последните два месеца „Продължаваме промяната" губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ стоят статично с подкрепа на 21.9% от гласуващите. ДПС са трети с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори. Веднага след нея е БСП с 10.4%. Следват „Има такъв народ" (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и Възраждане (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока заради военната инвазия в Украйна. 46% не са променили отношението си. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, „Продължаваме промяната" и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

10

fiki

16.03 2022 в 16:34

16% не е малко, но са гласни като за 90, както всички травмирани хора изпълнени с неоправдана омраза. Трябва да ги изкарат и по възраст, най-вероятно повечето са 60+ годишни бумъри милеещи за байтошево време, свикнали да гледат по цял ден раша тиви и да ядат мандарини само на нова година

2051

9

Propaganda

16.03 2022 в 13:39

16% проруски уроди в БГ всъщност е изненадващо малко. Като вземем предвид, че според национални предатели бсп, батака, израждане БГ обича до гроб расия. Исторически митове и пропаганда.

Познавам точно 1 човек, отишъл на гурбер в расия.
И сиг. поне 100 на Запад.

Няма какво повече да се дискутира.

-8580

8

Аз се чудя защо всички дето са за Лилипутин карат западни коли, храната им е от запада,дрехите им са западни има и голям процент дето бачкат в ЕС. След като се кланите на този терорист идете пробвайте да поживеете там. Аз съм пътувал по работа и в повечете страни от бившето СССР и мога да кажа че от всички в РаССия е най-мизерно.

1900

6

rincewind

16.03 2022 в 11:05

Ще стават по-малко. Да се надяваме да са изолирани поне за близките 20-30 години. Който иска - еър сърбияпътува до масква. Билетите са ограничен брой - побързайте товорищи

-2175

5

IvanGrozn

16.03 2022 в 10:59

Малее 16 процента хич не са малко. Какъв човек трябва да си за да подкрепяш Путин докато се изживява като император без гащи бомбардиращ градове и блокове. Срам и ужас!

75

2

230 млрд баксов

16.03 2022 в 09:34

Преди няколко дена бяха 30%.
Едно трябва да му се признае на пУтлер, много умело
използва руZZките ракетки, за да унищожи руZZкий мир!

-8580

1

Тези хора са промити мозъци от някакви селца около Варненско.