Стачката в мините ни бърка в джоба с 20 лева

20 януари 2012 в 11:25 1918 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Хвърляните пред обществото числа от порядъка на 1.5 млн. лева загуба на ден са си чист блъф. Ако трябва да бъдем точни, това са пропуснати ползи за определен период от време, но не и загуби според счетоводните стандарти. След като възобновят работа, мините пак ще "включат на пета" и ще наваксат пропуснатите по време на стачката количества лигнитни въглища. Те със сигурност ще бъдат продадени на ТЕЦ-овете, които трябва да попълнят складовете си, които ще изпразнят сега, докато миньорите не работят. Даже въглищата могат да бъдат продадени на по-висока цена, тъй като търсенето вече ще е много по-голямо - празните складове на централите означават несигурност.

От друга страна, повечето централи са частни - защо държавните "Мини Марица-изток" трябва да ги жалят? От къде ще доставят по-евтино гориво? Първо, няма такова, и второ - доставките също струват пари, и то доста. И тъй като в България няма кой да компенсира тези повишени разходи за доставка на гориво, централите няма и да ги направят.

Оказва се, че единствените губещи от стачката на миньорите са НЕК и миньорите. И ако миньорите сами са си избрали решението да стачкуват и загубят или евентуално - спечелят, то държавната НЕК няма никакъв изход. Защо? Сметката е много проста: Откъде може да достави НЕК електроенергия, с която да компенсира производството на централите от източномаришкия енергиен комплекс, когато те спрат заради липса на въглища? Най-близкото и сигурно място е ТЕЦ "Варна". Цената на електроенергията от ТЕЦ "Варна" обаче е 55 евро, докато средната цена, на която продават на границите си ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", и то за външния пазар, е 38 евро за мегаватчас. Дори цената за вътрешния пазар, на която последно продаде АЕЦ "Козлодуй", беше 36.5 евро за мегаватчас. Разликата е очевадна - около 18 евро (35 лева) за мегаватчас. И тъй като източномаришкият енергиен комплекс доставя около 40-42% от електроенергията на потребителите в България, реалната стойност на микса от цени за потребителите ще скочи с около 15 лева за мегаватчас. На пръв поглед не е много, но тъй като става въпрос за огромни количества, загубата от това поскъпване ще е милиони.

Кой ще поеме тези загуби?

Тъй като цената за потребителите е регулирана от ДКЕВР и не може да бъде променяна извън договорения регулаторен период, ударът от тази загуба ще трябва да бъде поет само от НЕК. Затова НЕК ще трябва да кандидатства за увеличение на цената за следващия регулаторен период - от 1 юли 2012 до 30 юни 2013 г., вече не за 15 лева на мегаватчас, както прогнозира преди дни енергийният експерт Богомил Манчев, а за 20 и дори повече лева за мегаватчас, като разликата ще се опита да компенсира загубата си, натрупана по време на стачката. Всички ние, като потребители, можем да очакваме поскъпване на тока от 1 юли поне с 2 стотинки на киловатчас за бита. За едно домакинство, обитаващо двустаен апартамент без централно отопление, това ще рече повишаване на сметките за ток средномесечно с около 20 лева. Дано повишението да не е по-голямо за индустрията, защото това би отприщило инфлацията. Бисер Липов
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови