Николай Цонев: Бюджетът на МО е ощетен с 2 млрд. лв.

Юлиан Христов 08 юни 2012 в 13:47 2805 1

Николай Цонев, един от основателите на
Николай Цонев, един от основателите на "ДА за България". Снимка: Сергей Антонов

Четири години след инцидента в поделението в Челопечене, тези дни станахме свидетели на подобен случай, при който обаче има и пострадали. Въпреки светкавичната реакция на властта обаче някои въпроси остават без отговор, дни след зрелищните взривове. Защо отново се стигна до подобен инцидент, какви са проблемите при утилизацията и реагира ли адекватно правителството - с тези въпроси OFFNews.bg се обърна към бившия военен министър Николай Цонев.

Г-н Цонев, защо четири години след Челопечене се стигна до подобен инцидент?

Не мога да определя каква е причината за този инцидент, но самият факт, че всяка година се случва по един такъв инцидент - защото има и такива, които не са отразени в медиите, показва, че има някакъв проблем с контрола на тази дейност от съответните органи. Предполагам, че на всички им е ясно, че контролът на тази дейност се извършва от МВР. И даже съм силно учуден от това, че министърът и зам.-министърът на отбраната са на това място и са занимават с дейност, която не им е присъща. По-скоро би трябвало Министерството на отбраната да помогне с техника и експерти, отколкото да отговарят на въпросите на вас и вашите колеги.

Всъщност военна техника беше изпратена на място, въпреки че от МО обясниха, че нямат нищо общо с инцидента...

Да, министерството в този случай не е задължено да помага с техника, но го прави от добра воля.

Адекватно ли реагира правителството при последния инцидент?

Ако правим аналогия с взривовете в Челопечене през 2008 година, истината е, че от началото им - около 6.30 часа, до към 7.30 часа, ние вече бяхме изяснили ситуацията. Около 8.00 часа говорих пред медиите, а час по-късно давах обяснения в Министерски съвет, малко по-късно и в Народното събрание. До следобед вече бяхме организирали кризисен щаб и една кампания по информиране на обществото, включително и с sms-си. Сега, както виждате, вече пореден ден нещата остават неясни. Човекът, който отговаря за тези дейности в държавата, не е на място, а този, който винаги е на първа линия, не сме го чували от три дни.

След Челопечене имаше оставки, сега трябва ли да очакваме такива?

Всеки носи отговорност за това, което е извършил или не е извършил. Ако направим една ретроспекция какво контролира МВР и контролира ли опасните вещества и дали си е свършило работата, имаме ли престъпност, влязохме ли в Шенген, въпросът ви си има отговор още в самото задаване.

Защо проблемът с утилизацията не се решава вече няколко години?

Проблемът съществува още от момента, в който започна съкращаването на армията. Тогава съответно намаля и техниката и боеприпасите, които се използват в армията. Проблемът беше по-сериозно поставен след взривовете в Челопечене. На тогавашното правителство беше поставен въпросът и то съвсем отговорно взе решение да отпусне 30 млн. лв., за да се стартира процесът на утилизацията. В МО беше сформиран екип, който за около 4-5 месеца успя да изработи няколко нормативни акта, като се промени наредбата, която осъществява тази дейност в МВР. Беше създадена специална наредба за утилизацията, в която беше дадено определение какво е това утилизация и бяха разписани всички неща, които се предполагаше, че трябва да бъдат направени. На базата на тази наредба беше проведен търг и бяха усвоени около 28 млн. лв. от всички отпуснати средства.

Тоест, проблемът е финансов?

Тогавашното правителство прие, че това е сериозен проблем, който трябва да бъде реше, и отпусна пари. В сегашно време пари за Министерството на отбраната не се отпускат за нищо. Първата година бюджетът на министерството беше намален с 560 млн. лв., а за последните две години, бюджетът на МО е ощетен с около 2 млрд. лв. Естествено е, като няма финансови средства, то не може да изпълнява някои от функциите си. Една от функциите, които са забавени, това е тази по освобождаване от излишните боеприпаси.

Основното освобождаване от боеприпаси е през 2003 година, продължава ли този процес?

Излишни боеприпаси продължават да се трупат и по груби изчисления около 30-35 хил. тона всяка година излизат от армията, които трябва да бъдат по някакъв начин или продадени, или утилизирани.

Тези количества поемат ли се ефективно от фирмите, които се занимават с утилизацията?

След търга, който ние направихме, има един или два за по около 1 млн. лв., като единият е договорът на въпросната фирма край с. Лозенец. Тоест, процесът е забавен и почти не се провежда.

МО все пак разполага с необходимата база за утилизация в дружеството „Терем” – защо там не се извършва тази дейност?

Все пак „Терем” има някакъв ограничен капацитет. Дори в първия търг, който проведохме, дружеството взе голяма част от боеприпасите.

Знаете ли за случая със служителката на МО, която почивала в Бали на разноски на „Берета Трейдинг“?

В случая смятам, че това е начин за отклоняване на вниманието от проблемите, които съществуват по ликвидиране на последствията от този случай. Все пак трябва да се направи разлика между контролиране на дейността по даден договор и следенето на даден договор. Въпросната служителка предполагам, че е участвала в следенето на договора – дали се спазват сроковете и т.н. Ако тя е ходила някъде на почивка, това си е неин личен проблем. Но не вярвам, че има конфликт на интереси, макар че това е въпрос на доказване. Цялата отговорност е концентрирана в МВР. Всички дейности, които се извършват извън него, са под контрола на МО.

Защо се получи така, че вие сте министърът, срещу когото има образувани най-много дела?

Обикновено в такива ситуации човек си има отговор за себе си. Но може би времето ще покаже каква е била истината. По-скоро причините са комплексни. Аз бях министърът от тройната коалиция, който не позволи да се правят заменки, вкара модерен закон за развитието на въоръжените сили, с моя екип открихме няколко детски градини и общежития, спортни центрове.

Ще заведете ли дело в Страсбург за ареста, който беше публично разпространен?

Има запис, който беше прожектиран в съдебна зала. Но тогава уплахата и възмущението бяха породени най-вече от записа с бруталния арест на Тенчо Попов и записът с моето задържане, като че ли беше забравен. А иначе дело за ареста ми е заведено още през 2010 година в Страсбург, но там делата продължават доста дълго. По-скоро, сега когато завършват делата на трета инстанция, ще бъдат заведени дела за компенсации.

Звуковият файл може да чуете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки