Не социалистите трябва да пишат историята на соца

Коментар на доц. Георги Лозанов по събитията от изминалата седмица

Доц. Г. Лозанов 17 юли 2017 в 13:27 5129 8

Доц. Георги Лозанов

Въпреки всички опити да заметем дебата за близкото минало под килима, той периодично напомня за себе. Докато не бъде проведен, няма да ни остави на мира.

И през тази седмица разправията за паметниците от соца, като че ли набра много повече обществена енергия, отколкото актуалните събития. Към паметника пред НДК се прибави и този на Бузлуджа, който БСП пак си иска, но пак не й го дадоха. Въпросът дали тя трябва да го получи или не обаче е фалшива новина. Истинската е не кой, а какво трябва да се направи с него. Прилежната му реставрация, каквато предлагат комунистите, е невъзможно решение. Защото това е паметник на БКП, така и е наречен при създаването си – дом-паметник на БКП. Няма как с днешна дата да се възстановява монумент в прослава на една осъдена от историята организация, наложила най-тежкия репресивен режим в страната. Подобен подход би могъл да бъде наречен единствено подигравка с жертвите му.

Историята се пише от победителите и трябва да е ясно, че историята на комунизма в България днес може да се напише само от гледна точка на победилата го либерална демокрация. В този смисъл паметниците от комунизма символно най-малко принадлежат на наследниците на комунистическата партия.

Паметникът пред НДК отново активира защитниците и противниците му. Причината беше подпалването на крана, който го демонтира. Актът по целите си и по начина на осъществяването си напомняше терористичен, а на всичкото отгоре се намери и кой, така да се каже, да поеме отговорността. Вярно не организация, а персона – журналист от БНР, известен с ултралевите си възгледи. Така стана ясно, че дебатът за паметника, въпреки всички опити да бъде представен за културен, си остава остро политически и опира до най-дълбокото противоречие в днешното българско общество – комунизъм-антикомунизъм. Нищо, че непрестанно някой се опитва да твърди, че то е изживяно.
Стана ясно и още нещо – на паметниците не може да се гледа просто като на произведения на изкуството. Те носят преди всичко идеологически послания. Дори този пред НДК, който е посветен на 1300 годишната история на България. Но пластически разказана така, че нейното върхово постижение да се окаже властта на пролетариата след 9 септември 1944 година.

Тази седмица Прокуратурата обвини лидера на движение ВОЛЯ Веселин Марешки, че е оказвал натиск на конкурентите си във фармацевтичния бизнес. Чу се дори думата изнудване. Той от своя страна заяви от парламента, че това е политическа репресия, която почива върху злонамерени и неверни твърдения. И припомни, че и преди за същото му е била образувана прокурорска проверка, която е била прекратена.

Доколко и как този път Марешки ще оцелее икономически е неясно, но повече от сигурно е, че политическият му проект е сериозно заплашен и това не е никак изненадващо. Вече имаме опит с подобни случаи „България без цензура” на Николай Бареков, а преди това РЗС на Яне Янев. Общото между тях е, че се опитват да вкарат на политическия пазар ресурси, натрупани от другаде. Бареков превърна в партия едно свръх финансирано телевизионно реалити, Яне Янев печелеше електорална подкрепа като размахваше секретни документи, но нито можеше да докаже автентичността им, нито как и защо са попаднали в неговите ръце. Марешки пък си „купи гласове” с евтини лекарства и бензин.

Проблемът на тези проекти им е, че всеки който реши, че му пречат или дори само, че не му служат достатъчно, винаги може да припомни тяхното порочно политическо зачатие. С някои това става по-бавно, с други по-бързо, а с Марешки почти веднага.

*Коментарът на доц. Лозанов по събитията от седмицата е от авторското му предаване "Необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria on Air.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

17.07 2017 в 16:58

Но не важен актът. А нашето усещане към него.

Не се напрягай, отпусни се и може да ти хареса. Актът.
:)))

12803

4

_az_

17.07 2017 в 16:07

В този форум май само рубладжийските тролове останаха. Оффнюз, поне ги заключете коментарите, то смисъл от тях така или иначе няма.

13507

3

"паметниците от соца, като че ли набра много повече обществена енергия, отколкото актуалните събития"
Ми то имаше протести за правото на живот на българите в България, при това в няколко града, представете си, при това в България. Но, само БХК го отразиха, Бойко преряза лентата на протестите и Радан... Радане???

" въпреки всички опити да бъде представен за културен, си остава остро политически", за паметника на Рейгънс енд роузис става въпрос.

"Веселин Марешки, че е оказвал натиск на конкурентите си във фармацевтичния бизнес"
Ма, той и в петролния бизнес ви цака, бате.
Вече и в политическия бизнес ви засрами.
Голям грант лапни, голяма дума не казвай.
Внимавайте, че утре може да ви пляскат по папионката два висящи параграфа от ПП-то на Магарешки, докато предъвквате членската маса на парията му.

42249

1

Denis Rizanov

17.07 2017 в 13:39

Не ни занимавайте с този придворен пудел.
напишете какво стана с великия румънски модел и неговата гологърда водителка и лавна боркиня срещу корупцията Лаура Кьорвеши?