Медиана: Всеки шести иска Борисов да командва съда и прокуратурата

OFFNews 25 юли 2017 в 13:17 3819 6

86 на сто от българите не знаят какво представлява Съдебната реформа. Призивите за провеждането й са довели само до задълбочаване на недоверието в правосъдната система. 

Това показва национално изследване на Медиана, проведено от 12 до 18 юли сред 1002 човека в 125 гнезда в страната. В битката за правосъдна реформа няма „добри“ в очите на обществото - има само „лоши“ и още „по-лоши“, коментират социолозите.

Опитът да се представи битката за правосъдна реформа като битка на „съд“ срещу „прокуратура“ завършва печално и за двете страни. Най-потърпевш от предлагането на тази схема е съдът. Оценките за неговата работа са по-ниски дори от тези на прокуратурата. 

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според 25% от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично; 20 % вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система; 10 % считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила. 

Корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта: Корупция, Политическа и олигархични зависимости и Безконтролност и безнаказаност на магистратите. 

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно - под 4% го одобряват. 18 на сто пък приемат за нормално магистратските организации да бъдат финансирани от ЕС. 

Въвличането на обществото в публичен дебат за „съдебна реформа“ е твърде опасно. Общественото мнение е силно радикализирано, без идея за разделение на властите, но за „силна ръка“ и за „народно правосъдие“ вън от правото. 

Любопитно е, че за „виновни“ априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години, коментират от Медиана. Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните Всеки шести пък одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея. 

Рецептата на масовите обществени нагласи за „съдебната реформа“ са оставка на всички, съд за всички, контрол на всички магистрати. 

Хората пишат среден 3.62 на полицията, 3,10 на прокуратурата и 2,82 на съда, показва още изследването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10910

5

1Sion1

26.07 2017 в 00:22

Демек 5/6 не искат Тиквата да командва съда , но на Тиквата му е през шнура кой какво иска..

12182

3

sawall

25.07 2017 в 14:29

Мафията победи, народът вече съвсем е станал на стадо. Поздравления за ГЕРБ, БСП и ДПС. Това искаха и сега ще пируват в сметището, което създадоха съвсем съзнателно и целенасочено.

25665

2

Victimized

25.07 2017 в 13:47

Аве къде ги правите тези проучвания, че искам да се запиша доброволец. Къде точно са събрани такава група олигофрени...
Всеки шести......

29585

1

Izalina

25.07 2017 в 13:38

Да се смеем ли да плачем ли?
Първо съд за всички, ама още по-първо съд за съда. Или направо ликвидиране. И на полицията също.
И да обобщим. Всеки шести е кретен. И анархия няма да ни се получи даже.