В Русия издадоха антипротестърска книга, в която обясняват колко полезна е корупцията

Георги Савчев 07 февруари 2018 в 17:05 10266 15

Олег Матвейчев, приближен до Кремъл политолог и професор в руското Висше училище по икономика, и политическият технолог Артьом Акопян написаха книга, в която се твърди, че корупцията е безобидно явление и не нанася сериозни щети на държавата.

В увода на книгата "Митовете за корупцията" авторите директно си признават, че са я написали заради протестите в Русия, водени от опозиционера Алексей Навални и неговия "Фонд за борба с корупцията":

"Това е книга-противоотрова. Противоотрова срещу всякакви кадифени революции и майдани, тази книга е "анти Джин Шарп", книга "анти Навални" - пишат Матвейчев и Акопян, които се обявяват срещу "грантаджиите в Русия".

Звучи като сатира, но авторите приемат за сериозни подобни аргументи:

"Всъщност корупцията, дори и да е широко разпространена, не нанася особени щети на държавата, защото даже и откраднатите пари така или иначе остават в икономиката. Корумпираният човек харчи тези пари по същия начин, както би похарчил и честно спечелените."

"Да предположим, че трябва да се построи къща. И има три фирми, които могат да я построят. Едната за 100 милиона, втората - за 110, третата - за 115. Чиновникът ще избере първата, която може да построи къщата за 100 милиона, за да няма възражения след това. Той изпраща своя човек при тази фирма, която се вписва най-добре в условията на обществената поръчка, за да не създава подозрения. А ако фирмата задели и нещо настрани за чиновника, още по-добре и всичко си остава скрито-покрито. По същия начин съдията ще предпочете да вземе подкуп от този, който и по закон си е прав. И джобът е пълен, и съвестта - спокойна, и началството нищо няма да заподозре. В тези случаи корупцията не е във вреда нито на конкуренцията, нито на държавния интерес, нито на закона"

"Нивото на корупция не оказва никакво влияние върху темпа на икономическия растеж и на икономическото развитие. Освен това, страните, на които Западът създава репутация, че са най-корумпираните, показват темпове на растеж на икономиката, които са в пъти в по-високи, отколкото в страните, които са свели корупцията до минимум."

Икономическият растеж в Дания за 2016 г. е 1%, а в Северна Корея е 3.9%. Четири пъти повече! Това не го казвайте на Навални, защото ще се застреля - агитира от видеоблога си авторът на книгата Олег Матвейчев.

Излизането на "Митовете за корупцията" веднага провокира и серия от подигравки в онлайн издания и социалните мрежи.

Ето как Кремъл ви представя светлото бъдеще: нова бюрократична каста и нова, полезна корупция - коментира в онлайн изданието "Сноб" журналистът Андрей Перцев  - оказва, се че подкупът е просто компенсация за чиновника, за ниската му заплата и за тежкия, отговорен труд.

Бизнес анализаторът Вадим Жартун пък предложи нови теми за изследване, с които Матвейчев и Акопян вероятно ще се справят чудесно: "Митовете за крадците: вие не сте жертва на грабеж, а пасивен мецанат", "Митовете за мракобесието: теорията, че Земята е сфера е нагла мистификация", "Митовете за болестите: бактериите също имат право на живот", "Митовете за бедността - лечебен глад във всяко семейство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

14

мнение от IP

08.02 2018 в 11:28

Корупцията не се отразява на растежа, тя се отразява на грабежа. На финала някой е ограбен. Толкова логически нелепи са твърденията. Първо от практиката у нас се вижда, че поръчката се дава на фирмата със 115-те милиона. Тя я прави за 80, хем си избива подкупа, хем е на печалба. Работата е некачествена. Но, ако чиновникът малко го е страх , я дава на тази със 100 милиона. Дори да се изпълни за 100 и фирмата да си е окей с качеството, тя се е лишила от парите за подкупа. От къде да си ги избие? От ниските заплати. И чак когато хората емигират и няма кой да работи, чак тогава корупцията се отразява на растежа. Да не говорим колко фирми биха се отказали да работят в корупционна среда заради нелоялната конкуренция. И чиновникът щял да си харчи парите. Само че, парите от подкупи обикновено се скатават. Ако тези пари достигат до хората, които работят, те наистина ще ги похарчат, а чиновникът какво ще купи незабележимо като е с една уста и един задник с извинение.

10571

13

Hissarion

08.02 2018 в 09:20

Икономически погледнато корупцията действително не се отразява на растежа. Отразява се на усещането за справедливост, което е много силно развито в Източна Европа.

17439

12

мнение от IP

08.02 2018 в 08:08

Бестселър. Митовете за убийците: Благодетели, които ви освобождават от усилието да живеете.


8167

11

mimitooooo

08.02 2018 в 06:56

Къде спи Каролев, Валерия Велева, ПетЮ Блъсков и цялата плеяда компроментирани моралсти и съдници?!?! Време е за българският вариант на този пасквил, а в България е пълно с “експерти”!

11568

9

PetarD

07.02 2018 в 23:55

Хахаххаа, да сравняваш Дания и Северна Кореа, безценно.

9500

8

chenka

07.02 2018 в 23:42

Прави са авторите. Русия се крепи на корупция. Ако някой случайно успее да редуцира корупцията- държавата се разпада.
Нереално ли ви звучи? Помислете пак.

10952

6

Мойри

07.02 2018 в 19:40

Хора-автори от паралелната реалност на Путин.