Русия плаши света с нарисувани ракети, а изтребва сама себе си

Коментар на Антон Орехъ

OFFNews 27 март 2018 в 12:24 11138 4

Снимка РИА Новости

Пожарът в търговския център в Кемерово причини смъртта на 64 души, много от които деца, а в рамките на разследването на трагедията се оказа, че в случая е имало много нарушения. 

Следователите са открили тежки нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център. В същото време свидетели на трагедията разказаха за това как децата са били заключени в киносалоните. Изходите също са били заключени. 

Антон Орехъ пише за това в коментар за "Ехото на Москва". Публикуваме текста му без съкращения. Заглавието е на OFFNews:

Хайде да кажем високо заедно, че за всичко е виновен Путин и с това да приключим. Това ще ни обясни всичко веднъж и завинаги. Но ако е виновен Путин, значи никой не е виновен. А имаше виновни и виновните бяха много. Някой така е построил този търговски център, че той се е запалил по-бързо, отколкото ако го бяха залели с бензин. След 14 секунди всичко е било в огън и черен дим. Нищо не се е виждало и не е можело да се диша - да се спасиш можеш само с чудо!

Някой го е построи така, разбирайки, че ако има пожар, хората неизбежно ще загинат. А някой е подписал акта и е приел строежа. Обричайки хората на смърт. Колко трябва да се плати за такъв подпис? А някой е заключил вратите на изходите за евакуация. Въобще не разбирам как на тези врати може да има ключалки. Но вратите са били заключени, защото за някого така е било по-удобно. Някой е заключил вратите на кинозалите. За да не влизат хора без билети. Но когато всичко е започнало да гори, този човек не е мислел за децата, които е заключил, и се надявам, че ще попадне в Ада и там вечно ще гори и ще се мъчи така, както са се мъчили тези деца. Някой е назначил за отговорник на противопожарната система готвач, който просто е спрял алармата. 

Всичко това е адска смес от подкупи, глупост и равнодушие. Казват, че трябва да се търсят началниците, а не "редниците". А защо трябва да щадим "редниците"? Да щадим всички тези хора, които със съвместни усилия погребаха десетки хора. Но ние няма да забравим и за началниците. Те стояха с глупави физиономии и си мърмореха под носа, без да знаят какво да направят, а след това бягаха от хората, защото просто се страхуваха да ги погледнат в очите. 

Няма да забравим за местния служител на Министерството на извънредните ситуации, чиято кола струва повече, отколкото заплатата му за цяла година. Тези коли, къщи и имоти не могат да бъдат купени по друг начин, освен с подкупи, и това са кървави пари, защото на такива хора им дават пари за смъртта на изгорели деца.

Губернаторът Тулеев сега също страда от лична болка. Но той преди всичко останало започва да благодари на Путин. Путин при цялата му заетост намерил време и се обадил! Тулеев го казва не просто ей така. С това подмазване той иска да се спаси от позорна оставка. 

Но ние така или иначе ще си спомним и за Путин. С какво е толкова невероятно зает? Какви дела за него са по-важни от загинали деца? Защо денонощие след трагедията беше още в Москва, а не в Кемерово? И ако десетки загинали хора са малко за това в страната незабавно да бъде обявен траур, то колко още трябва да загинат? Къде е чертата, след която трябва да скърби цялата страна?

Но нашата страна не е само страната на Путин, Тулеев и разни жалки хора със свински муцуни. Това е страната на всички тези "редници". Ние сами се убиваме ежедневно с алчност, глупост и равнодушие. Това е страната на самоубийците, която плаши света с нарисувани ракети и всеки ден изтребва сама себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

4

ELPIDA

27.03 2018 в 22:15

I don't ! Преиграна случайност - сигурни съмнения !

23293

2

Стефан

27.03 2018 в 19:58

Малко работи ли пише по стените на гаровите нужници. Ама не всичките са верни.
Та и какво пише в ехо нужникът - все тая.

77927

1

El Commandante

27.03 2018 в 16:53

Ден след това-пожар в Грозни.

Do you believe in coincidences?