Ройтерс: От евроизборите зависи бъдещето на спрелите реформи в България

OFFNews 30 януари 2014 в 22:22 9878 14

Снимка: Сергей Антонов

Социалистите са все още уязвими. Партията е раздирана от вътрешни напрежения, а одобрението за правителството е около 20%. Ключово изпитание ще бъде представянето им на евроизборите през май и ако то е слабо, това може да предизвика нови искания за предсрочни избори, отбелязва агенцията, пише Цветелия Цолова в кореспонденцията си за „Ройтерс“ от София.

"Преди няколко месеца правителството на премиера Пламен Орешарски изглеждаше сякаш ще падне, след като десетки хиляди протестираха срещу корупцията. Без ясни лидери протестите отслабнаха и сега едва малцина демонстрират пред парламента. Тъй като полицаите за борба с безредиците са повече, някои се шегуват, че това е протест на полицията", допълва агенцията.

Изглежда, че правителството ще остане на власт до евроизборите през май, като уязвимото му положение е знак, че то няма да реформира корумпираната политическа система и тромавата и неефективна съдебна система.

Цитиран е политологът Иван Кръстев, според когото заради политическата несигурност има голяма неохота за провеждане на каквито и да е реформи, които биха намалили още повече общественото доверие.

"Всички са в режим на оцеляване – правителството, опозицията и различните политически партии", допълва Кръстев.

Агенцията отбелязва, че коалицията, оглавявана от социалистите разтревожи инвеститорите, като намали цената на тока за домакинствата два пъти в рамките на шест месеца. Така тя увеличи дълга на Националната електрическа компания (НЕК) и притисна местните енергопроизводители и разпределителните предприятия като чешката CEZ и австрийската EVN.

"Скорошните резки промени в енергийната политика и регулациите предизвикаха значителни притеснения сред инвеститорите и навредиха на атрактивността", казва Даниел Берг, директор за България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Агенцията отбелязва, че през януари Брюксел публикува най-тежкия доклад, откакто България се е присъединила към ЕС.

Перспективите за забавени чуждестранни инвестиции тази година, заедно със слабо вътрешно потребление и политическа несигурност, накараха рейтинговата агенция Standard

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!