Олег Жданов за ден 20 от войната: Преломът в полза на Украйна вече ясно се очертава

Олег Жданов 16 март 2022 в 11:39 24762 5

Олег Жданов, украински военен експерт

Анализ на Олег Жданов - украински военен експерт

Понастоящем руската страна напълно променя стратегията си за водене на войната. Те разбират, че не са в състояние успешно и бързо да постигнат своите цели и че търпят поражение. Затова пренасочват усилията си за въздействие върху мирното население. „Колкото повече разрушим инфраструктурата“, колкото повече „унищожим от гражданското население“, толкова по-бързо Украйна ще се съгласи на капитулация. Именно такъв подход в момента е избрало ръководството на Русия, за да наложат своите цели.

Още повече, че сега те трябва да запълнят по някакъв начин оперативната пауза, в която те се опитват да извършат усилено прегрупиране за попълване на загубите. Подвеждат личен състав от цялата територия на Русия. Опитват се да вербуват наемници. И с ракетно-авиационни удари се стремят да запълнят тази пауза, с цел ние да не получим почивка.

Досега беше военна операция. Сега започва истинската война. Анализът на украинския експерт Олег Жданов

Сирийските наемници (споменават се абсолютно нереални цифри от 12 000-14 000 „бойци“) е чиста химера да променят нещо. Тези „момчета“ не са класическа пехота. Те не знаят какво е това да седиш в окопите. Те са привикнали да воюват на джипове, по способа „ураа“ и „някак си ще победим“, като препускат из пустинята. Но там, при себе си, където климатът е сух и топъл, и горещ. По твърда почвена настилка. Украйна, в края на зимата с неизбежното „безпътие“ и температури под нулата, е нещо съвсем друго.

Анализът на Олег Жданов след 12-ия ден на войната

От военна гледна точка такива мерки не могат да променят тенденцията. Но от морална - водят до влошаване на положението. Защото когато агресорът не може да постигне своите цели, преминава към нехуманни методи за водене на войната. Вярвайки, че „ето сега още малко ще натисна“, още „много малко“ и „победата е наша“, а както е известно - победителите не ги съдят.

За нас тази война е национално-освободителна. Ние се борим за своя суверенитет и въобще за правото Украйна да съществува като независима държава. А Западът, за съжаление на целия им цинизъм, иска с „нашите ръце“ да преведе Русия в ранг на държава от третия свят. Да отстрани Русия от геостратегическата карта на света. Да я превърне в суровинен придатък. Днешните преговори между САЩ и Китай в Рим по всяка вероятност търсят възможен двустранен консенсус по подялбата на геополитическото наследство от рухването на Руската федерация.

Затова Западът е крайно заинтересован от пълния военен разгром на Руската федерация, за пред света, с решаващата роля на Украйна. За да няма за „новото“ ръководство на Русия никаква перспектива да си представи, че те отново са „велика“ държава и „отново да започнат да се изправят от стойка „на колене“.

Олег Жданов за ден 14: Въоръжените сили на Русия не са в състояние да извършат мащабно прегрупиране

Ако все още Путин се надява на смекчен подход и толерантност, поне от страна на Европа, той ще се сблъска с цинизма на Запада, който ще търси този път „победа на всяка цена“, „до пълна победа“.

А Китай остава „на брега на реката“, в очакване кога „трупът на неприятеля“ ще премине „надолу по течението“.

При това, Байдън полага всички възможни усилия да не допусне въвличането открито на НАТО в тази война. Виждат се неговите „маневри“ с доставката на авиационна техника, със "забранената зона" за полети над Украйна. Те се опитват максимално да се дистанцират все едно „нямаме нищо общо“ с войната. Но трябва да им се отдаде и дължимото. Военно-техническата помощ постъпва с нарастващи обеми и качество. При това тяхната главна задача е „да не ни позволят да загубим войната“. И в дадения случай нашите цели съвпадат.

И обърнете внимание, че сумата на предстоящия „план Маршал“ за Украйна след войната вече надминава 100 млрд. долара. В Европа се обсъжда тази сума да нарасте до 300 млрд. долара. Фактически те вече делят сферата: кой къде ще възстановява Украйна. След победата у нас ще възникне „блъсканица“ за получаване на достъп за участие във възстановяването на инфраструктурата.

Да не забравяме също, че през септември започва кампанията за междинните избори в САЩ. И демократите, с „лавров венец“ на главата, в качеството на предотвратили „третата световна война“, и победили „империята на злото“, съвместно с Украйна, или с помощта на Украйна, ще застанат на старта на предизборното състезание. Това сега звучи „диво“ и „цинично“, но такава е световната политика.

В тактически план обстановката е критична в Мариупол, но засега не е катастрофа. Най-тежко е за гражданското население. Путин тук специално се стреми да създаде хуманитарна катастрофа. Що се отнася до силите и средствата за удържане на града, към днешна дата те все още не са разгромени. Още повече, че руските войски при Мариупол постоянно понасят загуби, защото постоянно атакуват.

По отношение на цялостната обстановка в момента и опитите за активни действия от руска страна, според мен ние наблюдаваме „инерционността“ на тази огромна машина, която беше задействана против Украйна. Докато Путин удържа „вертикала на властта в Русия“ като притиснат в ъгъла звяр, той ще хвърля в „пещта“ на войната всичко налично, без да се съобразява със загубите в хора и бойна техника.

Преломът в полза на Украйна вече ясно се очертава. И има един особен детайл. В Руската федерация не е обявена официално война. Пред офицерския състав съществува дилемата, съгласно Устава, могат ли да се откажат от изпълнението на „престъпни заповеди“. И какъв „трибунал“ евентуално може да търси от тях отговорност, когато няма война. И не действат военновременни закони. Армията по конституция не следва да бъде въвличана в такива „специално-полицейски“ операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

16.03 2022 в 16:59

Стара максима е, че в политиката няма приятели, а само интереси. Не знам какво очаква Жданов от западния свят и САЩ, но в този момент помощта им е необходима, както ще бъде необходима за възстановяването на Украйна след войната. Надявам се старата Русия да изчезне. Да бъде създадена нова държава от мислещи нормално хора.

22547

6

dolivo

16.03 2022 в 13:39

много хубава статия и анализ

75

4

230 млрд баксов

16.03 2022 в 12:39

То, что я должен сказать
Борис Гребенщиков

https://www.youtube.com/watch?v=WGUiYjTr20w

4164

3

Egocentric Eccentric

16.03 2022 в 12:36

Когнитивният дисонанс много боли.

Дано болката да е пречистваща и доведе до катарзис в главите на заблудените ни съграждани за да се отървем веднъж за винаги от робския русофилски манталитет

1767

2

fiki

16.03 2022 в 11:58

Четвъртата тактика на локалните путлери за победа в спор като получиш конгинитевен дисонанс: "абе ей, мозъка ти изтича от ушите лололол" (т.е дете в 3ти клас)
Да припомня другите две: "фейк!", "платен!" и whataboutism (т.е ами САЩ, ами Чингис хан и т.н.)