New York Times: България съжалява, че не може да скъса със съветските си корени

OFFNews 28 декември 2013 в 18:16 11592 18

Снимка Снимка: Сергей Антонов

Снимка: Сергей Антонов

Напоследък в България е популярен следният виц: Има два изхода от проблемите - Терминал 1 и Терминал 2 на Летище София.

Това пише Дани Хаким в репортаж от София за The New York Times. Сътрудник при създаването на публикацията за The New York Times e журналистът от OFFNews Милен Енчев.

Интервютата ми през декември с жители на българската столица София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Същевременно България не успява да се измъкне и от позицията на най-бедната страна в ЕС, пише Хаким.

В първия ден на 2014-а девет държави от Европейския съюз, сред които Германия, Франция, Холандия и Великобритания, ще свалят ограниченията за работа за българи и румънци. Но квалифицирани и дори много неквалифицирани работници вече са намерили много начини да работят в тези страни, отбелязва The New York Times.

Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния, които се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г., имат по-нисък среден доход от най-бедните 20% от обществата във Великобритания, Франция, Германия и другите богати европейски държави.

Примамливата сила на по-високо заплащане не може да бъде пренебрегната, когато бариерите паднат, особено предвид факта, че безработицата в България се е увеличила рязко през последните 5 години - от около 6% в края на 2008 г. до 13.2% през октомври 2013 г., пише изданието.

Прогнозите какво ще се случи след отпадането на ограниченията за работа за българи и румънци варират в широки граници. На единия полюс е неотдавнашното твърдение на базирания във Вашингтон и Лондон Democracy Institute, който прогнозира най-малко 385 000 нови имигранти във Великобритания от България и Румъния през следващите пет години. От друга страна, българските и румънските власти заявиха, че няма да има забележима промяна в емиграцията.

Аз не мисля, че 1 януари ще е много лош ден, в който ще имаме хиляди и хиляди хора, които напускат България. Това няма да се случи, коментира пред NYTimes финансовият министър Петър Чобанов.

Ако някой е искал да си тръгне, вече е напуснал България, твърди Чобанов.

Вероятно една от най-тревожните тенденции за България е изтичането на мозъци при лекарите, пише Дани Хаким.

Те просто си тръгват и това е много, много лоша новина, заявява д-р Марин Маринов, декан на Медицинския Факултет при Медицинския университет - София. Около две трети от завършилите в Медицинския университет - София планират да напуснат страната.

В края на репортажа Дани Хаким посочва: Да откриеш разочаровани хора в София никак не е трудно. Всекидневните демонстрации избухнаха след неуспешния опит на воденото от социалистите правителство да назначи лоялен медиен магнат за шеф на ДАНС през лятото. Сред протестиращите пред сградата на парламента в една мразовита декемврийска сутрин имаше и двама 19-годишни младежи: Емил Николов и Теодора Шалварджиева.

Можех да отида да уча във Франция, но реших да остана тук. Ако в крайна сметка нищо не се промени, може би един ден аз ще бъда принудена да отида някъде другаде, казва Теодора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews