Йемен: Там, където войната е най-големият работодател

Йорданка Веселинова 21 януари 2021 в 14:02 15944 0

Снимка Wikipedia

Глад, оръжия и смърт - такава е действителността в Йемен няколко години след избухването на гражданската война в страната. Конфликт, воден със западни оръжия, който се превърна в най-добрия работодател и източник на сигурни средства. На този фон войната в най-бедната арабска държава се превърна в задочна битка за надмощие между Иран и Саудитска Арабия.

През 2014 година шиитските бунтовници хуси се надигнаха срещу войските на президента Мансур Хади, с което започна гражданската война в Йемен. Във войната се включи и водена от Саудитска Арабия коалиция, която подкрепя президента Хади. В конфликта участват и джихадистки групировки като Ал Кайда и т.нар. "Ислямска държава", които се оказаха и големите печеливши от войната, която се превърна в проводник за радикализация.

Най-голямата хуманитарна криза в света в най-бедната арабска държава в цифри изглежда така: над 240 000 жертви, около 3 милиона вътрешни мигранти, 22 хил. души, нуждаещи се от хуманитарна помощ, и над милион болни от холера. По данни на ООН през 2021 г. броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ в страната ще нарасне до 24 млн. души.

Един от невидимите проблеми, които създаде войната, е кризата с боклука. В много градове битовите отпадъци вече не се извозват, което се превърна и в първопричината за холерната епидемия в страната, която засегна повече от 1 млн. души. Появиха и други отдавна забравени болести, както и коронавирусът, които се превърнаха в допълнително предизвикателство за цивилните.

На този фон и малкото хора, запазили работните си места, не получават заплати, а единственият сигурен източник на средства се превръща войната. Незаконна продажба на оръжия и боеприпаси, търговия на вносни стоки на черно и доларите от джихадистките групировки, които използват както хора от маргинализирани общности, така и деца, се превърнаха в безалтернативен начин за оцеляване в страната, където бедността е не просто икономически показател, но и причина за смъртта на хиляди цивилни.

Кой срещу кого воюва?

След края на колониалния период и обявяването на независимостта на Южен Йемен от Великобритания, страната се превърна в единствената комунистическа държава в Близкия изток. В началото на 90-години и разпадът на Съветския съюз, Южен и Северен Йемен се обединиха, въпреки различията и въпреки стремежите за власт, които след малко повече от десетилетие ще се превърнат в причина за избухването на войната в Йемен.

През 1994 г. е направен опит за повторното отцепване на Южен Йемен в самостоятелна държава, но бунтът е потушен. От този момент Северът доминира както политически, така и икономически - всъщност основна причина за нападенията срещу хусите. След края на халифата през 1924 г. в Близкия изток се прави опит за изкуствено създаване на нации и държави без оглед на етническите различия в границите на държавата. Именно тези различия между различните племена в страната се превърнаха в причина за разпалването на конфликта в Йемен, където за последните сто години не се появи никаква "йеменска идентичност".

В края на миналия век кланът на хусите създаде шиитско религиозно движение, основано на течението на зайдитите, които някога са управлявали страната. Движението беше трън в окото на правителството, като противоречията на няколко пъти доведоха и до бойни действия, най-значимото от които е завладяването на столицата Сана в края на 2014 г. То се случи с помощта на бившия президент Али Абдула Салех, който беше принуден да се оттегли от властта. По-късно Салех се опита да си върне властта, обръщайки се отново срещу хусите, което беше и причина за смъртта му.

Президентът Мансур Хади дойде на власт след свалянето на Салех. През 2012 г. той беше избран за двугодишен мандат, по време на който трябваше да създадена нова конституция и да бъде проведен нов президентски вот. Предложената от него конституция обаче не беше приета от хусите, започнаха серии от нападения, а до избори изобщо не се стигна. И така международно признатото правителство на Хади се сблъска с бунтовниците - това стана и основната причина за избухването на гражданската война.

"Ал Кайда на Арабския полуостров" затвърди позициите си в Йемен по време на Арабската пролет. Джихадистката организация, в която членуват най-вече избягали политически затворници, се възползва от политическия хаос в началото на десетилетието и създаде мини държави в отдалечени райони на страната. Към днешна дата извършва там нападения както срещу проправителствените организации, така и срещу хусите.

Саудитска Арабия

Йемен се превърна в удобна сцена за демонстриране на сила. Фигурата на саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман се затвърди именно с намесата на Рияд във войната в Йемен през 2015 г. и нанесените над 17 хил. въздушни удари само в рамките на три години.

Основен мотив за намесата на Саудитска Арабия в конфликта обаче е войната за надмощие между Иран и Саудитска Арабия. Всъщност, в региона много сунитски правителства се подкопават от шиитски бунтовнически организации. След намесата на Рияд ефектът беше обратен - иранското влияние се засили, а хусите укрепиха позициите си.

Саудитска Арабия на практика премахна и легалния внос в страната с наложената блокада на пристанищата в Червено море, с което 90% от медикаментите и медицинските продукти, хранителните продукти, както и голяма част от горивата в страната изчезнаха. И така, блокадата на Рияд, чиято цел беше спирането на нелегалните доставки на боеприпаси и оръжия, постигна обратен ефект, като дори задълбочи проблема, прехвърляйки почти цялата търговия на черно.

Нещо повече, блокадата се превърна и в основна причина за глада в страната - основен аргумент срещу Саудитска Арабия. Експерти от ООН обвиниха Рияд, че използва глада като оръжие, което е и военно престъпление.

Западните оръжия в Йемен:

Според разследване на "Arab Reporters for Investigative Journalists", проведено по поръчка на "Дойче веле", местният клон на "Ал Кайда" воюва с автомати тип G3 и G36, MG3 и MG4, произведени в Саудитска Арабия по лиценз на германската оръжейна компания "Хеклер & Кох". Те достигат до бойците на джихадистката организация чрез доставки на черния пазар, тъй като според международното право получателите на оръжия и боеприпаси трябва да бъдат стриктно проверени.

"Абу ал Абас" - друга джихадистка организация, действаща на територията на Йемен, воюва с автомати с лазерно насочване RPG32. Те се произвеждат в завод в Йордания, свързан с руска оръжейна компания.

В разследването става ясно още, че във военните действия в Йемен се използват и оръжия и боеприпаси на белгийската фирма FN Herstal, както и ръчни гранати HG85, каквито се произвеждат за швейцарската армия.

Според информация на балканската мрежа за разследваща журналистика BIRN, в гражданската война в страната се използват и оръжия от Сърбия и България.

Ще успее ли САЩ да задълбочи конфликта?

Ден преди края на мандата на Доналд Тръмп, САЩ включи йеменските бунтовници хуси в черния списък на терористичните групировки. Според бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо "обозначението ще осигури допълнителни инструменти за противопоставяне на терористичната дейност и тероризма от смъртоносната, подкрепяна от Иран милиция в региона на Персийския залив".

Решението на Вашингтон обаче е спорно от гледна точка на хуманитарната криза в страната, тъй като налагането на санкции срещу бунтовниците, през които минава и хуманитарната помощ, може да доведе до увеличаването на глада.

Ролята на световните организации:

Ролята на световните организации за разрешаването на конфликта в Йемен се изчерпва до голяма степен до писането на доклади за броя на гладуващите, загиналите и болните.

През 2020 г. ООН извади водената от Саудитска Арабия коалиция от черния списък на Обединените нации за държави, организации и политически субекти, които убиват, нараняват, отвличат или обучават деца за войници, отказват достъп на деца до хуманитарни помощи или нападат училища или болници. (Коалицията беше в черния списък три години.) Решението, обявено от генералния директор на ООН Антониу Гутериш, обаче не означава че положението на цивилните в Йемен се е подобрило. Дори напротив, изваждането на коалицията от черния списък не е нищо повече от политически ход, продиктуван от донорската конференция за Йемен, която беше проведена в Саудитска Арабия. Впрочем, конференцията не постигна особени резултати.

Организацията "Human Rights Watch" разкритикува решението на Гутериш и го обвини, че е игнорирал напълно собствените доказателства на ООН за продължаващото насилие срещу деца в страната, пише "Дойче веле".

От организацията "Watchlist on Children and Armed Conflict" заявиха, че "освобождавайки предвожданата от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства международна коалиция от всякаква отговорност за убийствата и осакатяванията на деца в Йемен, генералният секретар съдейства за това нападенията над деца да продължат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика