Трима българи са задържани в Белгия, измамили американска фирма с 1 млн. долара

OFFNews 07 февруари 2024 в 12:09 1208 0

арест

Снимка GettyImages

Двама от тях са криминално проявени

Белгийската полиция е задържала трима българи за онлайн измами за около един милион долара, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

След изправянето им пред съда българите са освободени с леки мерки за неотклонение.

Заподозрените са изпращали имейли, силно наподобяващи електронните адреси на утвърдени дружества (фишинг). Така те убедили фирма от САЩ да им преведе посочената сума срещу предоставяне на снабдителна услуга. Средствата постъпили в сметката на белгийско дружество, установено в Гент.

Проверката започнала именно заради превода.

Установено е, че средствата са били пренасочени след получаването им към други сметки в Белгия и България - фирмени и частни. При последвалото претърсване в имоти, използвани от заподозрените, са открити 183 хиляди евро в брой и 70 фалшиви банкноти от по 100 евро.

Единият от уличените е лежал в затвор след присъда за друго престъпления, а вторият е с гривна за електронно проследяване заради разследване по друг случай.

Белгийските власти съветват гражданите да проверяват внимателно електронните съобщения, които получават и да бъдат особено бдителни, ако им се предлага да преведат средства на фирма, която им дава банкова сметка, различна от тази, която са използвали по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!