Стотици нарушения на магистралата, Фейсбук избухна: Знаете ли какво значи аварийна лента?

Антония Чорева 22 юли 2017 в 12:26 15860 8

Снимка Нова телевизия

Няколко катастрофи само за няколко часа станаха днес на магистрала Тракия. Шофьорите са изнервени от чакането в жегата, но най-много ги изнервя факта от стотиците нарушителите, които вместо да чакат на опашката, карат в аварийната лента. 

Дискусията започна още миналия уикенд, когато линейка, отишла да спасява ранени при катастрофа, беше ударена от автомобил, каращ в аварийната лента и предизвика втора по-голяма катастрофа. Тогава във Фейсбук се пуснаха хиляди коментари срещу нарушители, снимки и сигнали до МВР. И днес при куриозната катастрофа на Тракия, при която лодка излетя и блокира движението в двете посоки на магистралата, Фейсбук е зялят от стотици снимки на каращи в аварийната лента, които са предпоставка за още катастрофи.

Във Фейсбук беше пуснато подробно описание какво значи аварийна лента, което беше постнато в групите за Споделено пътуване. Там дискусията тече вече втора седмица.

А днес се самосезираха и от МВР.

Първо съобщиха, че при днешните катастрофи на магистрала Тракия, са санкционирани трима шофьори от органите на „Пътна полиция“ за шофиране в лентата за аварийно спиране на магистрала „Тракия“. На два от тях са издадени актове за административно нарушение, а на третия – фиш. И трите нарушения са засечени на територията на ОДМВР – Пловдив. Наказаният с фиш водач е бил засечен да разговаря по телефона и това била причината той да отбие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Второ и МВР обясни

Аварийната лента на аутобаните се използва за движение единствено от автомобилите със специален режим на движение – линейки, пожарни и колите на полицията, за да могат по-бързо да си проправят път в случай на инцидент. Ползването й от други коли, както и спирането без основателна причина, е абсолютно недопустимо.

По данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до края на месец юни, случаите на шофиране в аварийната лента са общо 142. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12505

4

jujo_si

22.07 2017 в 13:56

И аз ще карам вече в аварийната, вместо да си късам нервите с някакви отворковци ставам и аз отворко :-)

25665

1

Victimized

22.07 2017 в 12:50

Не знам как ги пишете тези статии, ама доспивайте си, че тези грешки като на второкласник вадят очите....

"но най-много ги изнервя факта от стотиците нарушителите,"

"Дискусията започна още миналия уикенд, когато отишла да спасява ранени при катастрофа беше ударена от автомобил, "

Добре, че следим потока и сме наясно с контекста иначе нямаше да разбера нищо от това което сте написали.....