Реката в Мало Бучино преля, 14 000 домакинства без ток, кризисни щабове следят обстановката

OFFNews 01 декември 2017 в 19:13 8195 1

Снимка БНТ

Реката в софийското село Мало Бучино преля заради проливния дъжд, заля мост и няколко къщи. Наложила се е евакуацията на една жена. 

На място работят екипи на пожарната и Дирекция "Аварийна помощ и превенция", ситуацията е овладяна. В селото беше и кметът на София Йорданка Фандъкова. Има готовност за изграждане на пясъчни диги. 

"Екипите на пожарната бяха на място, дойде тежка техника, така че успяха да се справят със ситуацията с реката и в момента продължава отводняването на къщите, така че да можем да помогнем на хората. Да се надяваме, че след няколко часа ще успеем да нормализираме ситуацията там", посочи кметът на столицата.

В София най-силни бяха дъждовете в южните и западни райони на града. Като добавим и обилното снеготопене, имахме критични моменти и критични участъци. Общо 44 сигнала получихме за деня. Повечето от тях бяха за завирявания. Екипите реагираха с почистване на шахти и отводняване. Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете на райони са на място и наблюдават, допълни Фандъкова. 

14 000 домакинства са без ток. Става въпрос за клиенти на ЧЕЗ, уточни енергийният министър Теменужка Петкова. Очаква се проблемите да бъдат отстранени до часове. 

Кризисни щабове следят обстановката в страната. За момента няма извънредни ситуации, обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. 

Има готовност за изграждане на пясъчни диги, като сигнали за аварийна ситуация има и на други места в района.

Най-силни са дъждовете в Западна и Централна България. До 80 км. в час достигна силата на ветровете в източната част на страната. В Мало Бучино с допълнителна техника ще се навлезе в руслото на реката.

Превантивни мерки се вземат на територията на Пловдив, Пазарджик и Смолян, където се очакват валежи от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб съобщават, че на място има допълнителни полицейски патрули и служители на пожарната, които при нужда да се включат в наблюдението на най-големите язовири. 

Продължават валежите и в Северозападна България. Най-много дъжд през последното денонощие се е излял в района на Берковица - близо една трета от прогнозираното количество за декември, съобщи БНТ.

Нивото на реката, която минава през Берковица, е повишено. Нивото ѝ се следи.  

Следят се и нивата на язовирите в страната.

Очаква се през тази нощ валежите да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите. В неделя валежите ще са основно в Родопите, а в понеделник ще се успокоят. 

Няколко са армейските формирования, които имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка – те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки