Петко Сертов напуснал България през Гърция

OFFNews 14 декември 2014 в 09:47 11074 8

"С много висока степен на сигурност мога да кажа, че той, по-скоро автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, който беше обявен и в медиите, е напуснал територията на Република България в посока Гърция. Това, което казвам, е потвърдено от най-малко три технически средства, както и с други факти. Към момента това е всичко, което бих могъл да кажа на този етап."

Това обяви тази сутрин министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в интервю за bTV.

Бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" изчезна на 5 декември. Той бе обявен за общонационално издирване на 6 декември. Сертов се издирва и от Интерпол.

"В петък вечер автомобилът е напуснал територията на България в посока Гърция. Колегите са установили минута по минута действията на г-н Сертов на 5 декември. Същата вечер автомобилът е напуснал територията на страната", каза още той.

Мотивът му наистина е много важен. Лошото е, че към момента все още няма сериозен мотив, който да послужи за цялостно разследване и по тази причина вероятно прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство, каза министърът.

Той призна, че голяма част от камерите на МВР не работят.

"Наистина голяма част от функциите на тази полицейска система за видео наблюдение в София не функционират от повече от 1 година, но това е свързано с много сериозни технически и юридически проблеми. И, в крайна сметка, наистина става дума за една каша - юридическа и техническа. Тази система е изградена през 2008 г. с гаранционна поддръжка до 2011 г. и със следгаранционна поддръжка до 2013 г. Тя е изградена от консорциум от две частни фирми, получили огромни средства от МВР. В същото време, през 2014 г., те изпращат едно писмо до тогавашния зам.-министър Маринов, в което казват, че имат авторско право върху софтуара на тази система. Което означава, че няма нужда да провеждам обществени поръчки, а съм длъжен с пряко договаряне на тях да им превеждаме най-малко 300 000 лева за поддръжка и 150 000 лева, за да може тя да бъде възстановена. Аз не мога да харча парите на българския данъкоплатец без обществена поръчка. Освен това, ние ги нямаме тези пари. Изводът е, че ще се опитаме с помощта на нашите служители в IT дирекцията до края на януари да преодолеем този проблем, така че да не сме зависими от тези фирми, които са две, обединени в консорциум, така че в пълен обем тази система да започне да действа. Тя и в момента действа, някои нейни елементи не действат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови