Първанов: Избори през септември са изгодни на Цветанов и Пеевски

OFFNews 08 юни 2014 в 16:32 5623 6

Искаме бързи, но не прибързани избори, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция днес.

Датата е функция на задачите, които сме си поставили. Агонията на правителството не бива да продължава прекалено дълго, но ако искаме стабилно управление, трябва да заложим част от решенията сега, коментира той.

При договорена бюджетна политика и висока съгласуваност между партиите, датата няма да има значение, каза Първанов по повод опасенията, че избори наесен биха попречили на приемането на бюджета за догодина.

Дата в началото на септември е изгодна само на "майсторите на технологията" Цветанов и Пеевски, смята Първанов.

"Те си имат създадена система, те си имат парите, те си имат медиите, те си имат всичко. Това няма да бъде равноправен изборен процес и кампания - на тях има трябват 10 дни, за да задействат тази система и да получат желания резултат", каза той.

Според Първанов политическите сили имат нужда от малко повече време, за да стигнат до хората с идеите си и да спечелят доверието им, какъвто е смисълът на предизборната кампания.

На въпроса с кого АБВ би пил кафе Първанов заяви: "Пиенето на кафе е нещо приятелско, нещо интимно. Аз не влизам в тази схема. Отворен съм за диалог с всички партии, когато става дума за диалог по ключови въпроси, част от които изброих.”

Кафето, като елемент от задкулисието, показвало една малка част, след като са проведени разговорите и договорките са постигнати.

"Изтръпвам при мисълта, че задкулисието ще роди едно ново управление, също сглобено механично, също в името на някакъв корпоративен,групов, лобистки, във всеки случай частен интерес, а не от интереса на България", каза още Първанов.

Първанов предложи изработването на "декларация за национално съгласие" и територията на това съгласие да се разшири между партиите, "използвайки територията на Президентството". Според Първанов политическите сили трябва да постигнат съгласие за бюджетната политика, енергетиката и Изборния кодекс.

Лидерът на АБВ се обяви за реализиране на проекта "Южен поток", за удължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", реализиране на проекта "Белене" и изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

От думите му стана ясно, че той е за национализация на енергийните дружества.

"Там има неща, които изглеждат много тежко и драматично и отново причината е напълно субективния подход във формирането на ръководството на тези дружества”, каза Първанов и заяви, че не разбира логиката в това, държавата да се определя като лош стопанин на тези дружества и те да се предоставят на други държави.

С промени в Изборния кодекс трябва "да се изчистят онези детайли, които улесняват покупко-продажбата на изборите", каза Първанов, визирайти увеличения брой наблюдателите в изборния ден.

"Можем да се върнем и към идеята за мажоритарен вот. Видя се, че хората са активни по отношение на личностите", каза Първанов и допълни, че това показва, че трябва да се разшири тази практика.

"Начинът, според мен, е 50 на 50 – смесена избирателна система, нещо, което много хора искат и сега."

Той предложи и "рязко свиване на субсидиите на партиите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови