Наводнения в Царево, евакуират хора, издирват мъж, паднал в дере (обновена)

70 деца блокирани в хотел, затворен е главният път за Синеморец, обявено е бедствено положение

OFFNews 05 септември 2023 в 11:50 13843 0

Наводнения

Снимка Meteo Balkans

Наводнения по Черноморието, порой и в Гърция

300 литра на квадратен метър са падналите валежи в Царево. Рекордът за страната ни е 310, а ако дъждовете продължат до довечера, той ще бъде задминат. Заради наводненията евакуират населението в община Царево. В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” първите етажи са залети. 

Текат спасителни операции, има хора в опасност и отнесени в морето автомобили. Река Велека прелива, затвори път, има и разрушен мост. Бедствено положение е обявено от кмета Георги Лапчев за община Царево. Издирва се шофьор на автомобил, за който е се предполага, че е паднал в едно от деретата, информира Лапчев. 

Най-засегнати към този час са Царево, Нестинарка, Лозенец, "Арапя" и къмпинг "Юг".  В Синеморец, Варвара и Ахтопол също има наводнения. В Лозенец майки с деца били настанени в сградата на общината.

Училището по сърф на "Нестинарка". Снимка: Венцислав Лаков/Фейсбук

На място са изпратени пожарни екипи от Приморско, Бургас и Царево, които да евакуират бедстващите хора. 

Община Царево предупреди, че е прекъснато движението към квартал Василико. На места количеството валеж надмина 120 литра на кв. метър за едно денонощие. 

"Нестинарка". Видео: Мариян Атанасов/фейсбук

Заради обилните валежи е получен голям брой сигнали в оперативния център на бургаската пожарна служба, предимно за отводняване на приземни етажи на къщи и дворове. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства, съобщи МВР. Сложна е ситуацията в къмпингите „Нестинарка" и „Арапя", откъдето сигналите са най-голям брой. В община Царево са задействани сирените за оповестяване на населението. Заради наводнение е затворен за движение главният път между Царево и Синеморец, уточняват от МВР.

Ситуацията в Царево е изключително тежка. Повече от 10 часа дъждът не е спирал. С изключително висок интензитет, каза кметът Георги Лапчев. "Абсолютно всички дерета преляха, всички реки са излезли от коритата си. Има много отнесени мостове, село Кости във вътрешността на Странджа е под вода", каза още той. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо, обясни той. 

Хотел в Лозенец. Видео: Юлия Попова/фейсбук

Двата язовира на територията на община Царево преливат. Ще информираме хорота от Лозенец да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части, допълни Лапчев.

"Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не е виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село - Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората. Има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо", разказа Лапчев. 

Министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево във връзка с бедственото положение вследствие на обилните валежи и силния вятър в региона. На място вече са екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

В два хотела в Царево са блокирани хора, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Александър Джартов пред БНР. Дадени са им инструкции да се качат по високите етажи.

По информация на "24 часа" става въпрос за ученици. В хотел са блокирани 70 ученика от 3., 4. и 6. клас на пловдивското OУ "Екзарх Антим I". 

Целият район на юг от Бургас няма ток в момента, съобщават жители на региона във фейсбук. 

Към 14:00 ч. частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг „Нестинарка“. Поради скъсан от бурята въздушен електропровод без захранване към 14:00 ч. на 5.09.2023 г. остават селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово, съобщиха от Електроразпределение Юг. 

Към 13.40 ч. министерството на туризма и община Царево призоваха туристите и туроператорите да не се евакуират сами: "Евакуация, ще бъде направена само там, където към момента се налага такава, организирана от кризисния щаб в града".

Министърът на туризма Зарица Динкова проведе спешен разговор с кмета на Царево Георги Лапчев. Той е уверил министъра, че "към момента няма бедстващи туристи, които са настанени в откъснатите хотели. Те са евакуирани в горните етажи на хотелите, където имат ток, вода и храна". 

По разпореждане на министър Иванка Шалапатова Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението в община Царево, съобщиха от МТСП. 

Рано тази сутрин воден смерч беше наблюдавано в района на Тюленово в Североизточна България. съобщи Meteo Balkans. 

За Гърция прогнозата е за историческите 1000 литра дъжд на квадратен метър, според Meteo Balkans, които уточняват, че са скептични за тези 1000 литра на кв.метър, но валежите в Централна Гърция не спират. 

Всичко по темата може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки