Надежда за изгубените в Балкана - хеликоптер засече три топлинни индикации

OFFNews 20 май 2014 в 15:34 7399 1

Хеликоптер на Гранична полиция, който се включи в издирването на изгубилите се в Стара планина младежи, откри три топлинни индикации. 

Към момента обаче не е потвърдено дали апаратурата е засякла младежите в района между хижа "Рай” и хижа "Васил Левски”. В резултат на получените данни, спасителни екипи са се отправили към мястото. 

Лошото време може да затрудни издирването, защото се очаква да завали дъжд, което допълнително ще затрудни работата на екипите в трудно достъпния терен. Към спасителите се присъединиха и доброволци от Калофер, Благоевград, Банско – хора, които познават добре планината.

Над 50 планински спасители и още толкова доброволци участват в третия ден от издирвателните дейности. До момента спасителите почти са обходили района на Южен Джендем, Малко-голяма Безовица, хижа Тъжа и местността Триглас.

Тримата младежи - Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени в събота за планински преход към хижа Рай. 

Тази местност е импровизиран сборен пункт, от където потеглят и се връщат екипите на спасителите.

Председателят на УС на Планинската спасителна служба – доброволци Веселин Ганчев заяви, че работата на екипите е много затруднена. По думите му има множество стръмни скали по дадените координати. Към момента няма информация, че трите подадени термоточки от термокамерата са младежите. По думите му картината се усложнява и от силния шум на водите. Спасителите използват свирки, за да се избягва ехото. Успокоителното е, че температурите не са много ниски. Открита е колата на момчетата. В нея е намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили без да вземат по-дебели дрехи. Засега се предполага, че трите момчета не са прехвърлили Балкана към Северна България, но има готовност спасителните екипи да се преместят и в тази посока. Днес търсенето на момчетата ще продължи докато е светло.

Три хеликоптера са включени в спасителната операция на планинската служба по издирването на тримата младежи. В акцията са включени и две кучета. При получаването на сигнала за изчезването на момчетата първото, което е направила спасителната служба, е да потърси мобилната компания, която да улесни операцията с определяне на точното място, където се намират момчетата. 

Тази техническа възможност не дава координатна точка. Това става със засичане от клетките и може да достигне разстояние 10-15 километра. Дадоха ни и три карти с покритие, които да ги засичат тези две клетки, но те са много разпръснати. Показват петната, където имат покритие с тези джиесем-апарати, които са били на момчетата. Те могат да бъдат и на север от Стара планина има петна. Има и на юг, има и на запад далеч от този район, обясни Методи Тодоров, заместник-директор на планинската спасителна служба, цитиран от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови