Над 3000 кутии цигари, скрити в хляб, хванаха на Дунав мост 2 (снимки)

OFFNews 29 април 2024 в 12:38 2774 0

Скритите цигари

Снимка Агенция Митници

Скритите цигари

3058 кутии цигари, скрити в хляб, задържаха митничари от отдел „Борба с наркотрафика" в района на Дунав мост при Видин.

На 25 април е извършена проверка на излизащ от страната товарен микробус, който превозва хляб, според представените транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са открити подозрителни зони с различна плътност.

При последвалата физическа проверка митничарите установяват в шест от касетите, че в самуните хляб са скрити стекове с цигари. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол и са били укрити, след като вътрешността на хляба е била предварително издълбана.

Акцизните стоки са задържани. На шофьора е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Цигарите с български бандерол могат да се продават единствено на територията на страната. При преноса им през граница над лимита за лична употреба, който в рамките на ЕС е четири стека, трябва да се предоставят акцизни документи, дори когато превозваните цигари са облепени с валиден български бандерол.

От Агенция "Митници" обясняват, че нарушителите използват различни способи на укритие в опит да превозят тютюневите изделия без документи и да ги продадат на нелегалния пазар в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Освен между различни видове стока, най-изобретателните нарушители използват за укритие кутии с хранителни продукти за хора и животни, например кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други. На пръв поглед опаковките изглеждат като фабрично запечатани, за да не привличат вниманието на митническите служители. Друг способ, използван и в случая е, цигарите да са укрити само в част от стоката, а останалите продукти да са редовни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews